VESTI

Otvorena fabrika Wacker Neuson u Kragujevcu

Jun 01, 2023

Nemački proizvođač lake i kompaktne građevinske opreme i mašina Wacker Neuson, svečano je pustio u rad novu proizvodnu halu u Kragujevcu

 

Kompanija Wacker Neuson, koja u Srbiji posluje više od 15 godina, priredila je ceremoniju povodom puštanja u rad nove proizvodne hale. Pored rukovodstva kompanije, otvaranju su prisustvovali i predsednica Vlade Ana Brnabić, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, kao i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

U prvoj fazi nemačka kompanija je uložila preko 25 miliona evra za izgradnju 20.000 metara kvadratnih proizvodnog prostora, kao i opremanje, dok je u narednoj fazi, koja je započeta sredinom aprila, predviđeno dodatno ulaganje - novo proširenje, kao i zapošljavanje.

Investicionim projektom je pored proizvodnje čeličnih komponenti, uspostavljena i nova proizvodna linija za proizvodnju finalnih proizvoda iz segmenta lake opreme. U novoovorenoj fabrici kompletan proizvodni proces je automatizovan, a tehnologija visokoinovativna.

Član izvršnog odbora Wacker Neuson grupe, Feliks Bitenbek, izjavio je da će nakon planiranog proširenja ta kompanija  imati jednu od najvećih fabrika u okviru Grupe, na prostoru od oko 100.000 kvadratnih metara. 

“Sa skoro 40 robota za zavarivanje, potpuno automatizovanim skladištem i najsavremenijom, energetski efikasnom farbarom za čelične konstrukcije, ova fabrika će biti fokusirana na kvalitet, moderne tehnologije i visoku automatizaciju”, dodao je Bitenbek.

Wacker Neuson je multinacionalna kompanija koja posluje u oblasti proizvodnje građevinskih mašina i opreme. Kompanija je osnovana 1848. godine, sedište grupe je u Minhenu, dok svoju proizvodnju i razvoj obavljaju u Nemačkoj, Austriji, Španiji, SAD, Kini i Srbiji.

Wacker Neuson Group u 2022. godini ostvarila je prihod od preko 2,25 milijarde evra i zapošljavala oko 6.300 ljudi širom sveta. Raspolaže sa više od 300 grupa proizvoda, u 50 filijala širom sveta i 140 servisnih centara.

  

   

Foto TANJUG / Nebojša Raus