VESTI

OTVOREN PAVILJON SRBIJE NA SVETSKOJ IZLOŽBI EXPO 2020 DUBAI

Oct 02, 2021

 

Paviljon Srbije na svetskoj izložbi „Expo 2020 Dubai“ svečano je otvoren 1. oktobra. Posetioci, privredne delegacije i učesnici iz više od 190 zemalja moći će narednih šest meseci da se upoznaju sa 7000 godina dugom istorijom kreativnosti i inovacija na prostoru današnje Srbije, od neolitske Vinčanske kulture do savremenih dostignuća.

 

Foto: Expo 2020 Serbia

 

Srpski paviljon otvorio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a ceremoniji su prisustvovali Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, visoki zvaničnici UAE, predstavnici srpskih i međunarodnih kompanija, instituta i organizacija.

Marko Čadež, predsednik PKS, otvoriće 2. oktobra i Biznis hab Privredne komore Srbije na Svetskoj izložbi, koji će biti poslovno središte srpske privrede tokom pola godine trajanja ove najznačajnije manifestacije na planeti. U Biznis habu će se održavati prezentacije, konferencije, sastanci, investicioni forumi, B2B susreti. 

 

Foto: Expo 2020 Serbia

 

Na Svetskoj izložbi "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti" u Dubaiju, koja traje od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine, naša zemlja se predstavlja temom “Srbija stvara ideje - .Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost”. Kroz više od 150 različitih manifestacija, Srbija će predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma. Biće istaknuta liderska pozicija Srbije u oblastima kao što su Tech/ICT, startapi i inovacije, zdravstvo i Kovid-19 menadžment, digitalna E-uprava, kreativne industrije, agrikultura i E-agrikultura, i digitalno obrazovanje.

Paviljon Srbije nalazi se u srcu okruga mobilnosti Svetske izložbe (Mobility District), osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Nastup Srbije na „EKSPO 2020 Dubai“ realizovan je u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade Republike Srbije – platforma Srbija, Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije.  

 

Domaćini u Dubaiju očekuju da će Svetska izložba privući više od 25 miliona posetilaca tokom šest meseci trajanja, što je najviše što je jedna manifestacija ikada imala kroz istoriju.

 

 

 

Foto: Expo 2020 Serbia