VESTI

Међународни форум на Златибору

Nov 16, 2018

У организацији Развојне агенције Србије (РАС), Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Републике Српске и Привредне коморе Србије, данас је на Златибору отворен 4. Међународни привредни форум о сарадњи. Форум је на једном месту окупио званичнике Републике Србије, Републике Српске, Европске Уније, амбасада, представнике локалних самоуправа, регионалних развојних агенција, привредних комора,  али и преко 200 привреднике из Србије, БиХ, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Мађарске, Чешке, Русије и Турске.

Ове године тема форума је подршка микро, малим, и средњим предузећима и предузетницима (ММСПП)  кроз програме финансијске подршке. Кроз више појединачних панела представљене  су и разматране могућности приступа финансијским фондовима за ММСПП региона, могућности унапређења прекограничне сарадње, и регионалног развоја, а све уз искуства земаља чланица ЕУ и земаља региона.

У уводном обраћању, в.д.директора Развојне агенције Србије, Радош Газдић истакао је међународни карактер скупа као и значај који ММСПП имају у свакој економији. Такође, представио је подршку коју РАС пружа домаћој привреди кроз подршку директним улагањима, програме подршке развоју и унапређењу ММСПП, али и  имплементацију пројеката који за циљ имају унапређење конкурентности, регионалног развоја и угледа Србије у свету.

"Међународна сарадња је један од основних стубова рада наше агенције. На процесима индустрије 4.0, дигитализације и развоја људских ресурса биће базиране активности Владе Србије и РАС-а као основног партнера да се имплементирају сви пројекти локалног економског развоја и развоја на централном нивоу. Примат агенције је рад са домаћим и страним инвеститорима, као и са малим и средњим предузећима да се укључују у ланце добављача", рекао је в.д. директора Развојне агенције Србије Радош Газдић.

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије, Ненад Поповић, истакао је значај оваквих догађаја у региону у циљу размене искустава и дијалога привреде, развојних агенција, привредних комора и влада.

„Србија је одабрала пут иновационог раста и јасно ставила до знања да своју индустрију и економију жели да дигитално трансформише, а за изградњу иновационог екосистема и подршку компанијама ове године обезбеђен је пет пута већи буџет, а у идућој години планирамо да још више увећамо средства за иновациони развој", рекао је министар Поповић.

Данило Голубовић, саветник министра за ЕУ интеграције Владе Србије подсетио је да је Србији од недавно на располагању пета компонента помоћи за рурални развој, такозвани IPARD II и да је Србији на располагању  до 2020. године 175 милиона евра потенцијалних бесповратних средстава.

Централни догађај форума су пословни сусрети за предузећа и кластере, који се организују у оквиру Европске мреже предузетништва. Ове године биће одржано око 150 директних пословних састанака на којима ће команије представити своје производе и услуге, успоставити нове пословне контакте и разменити искуства са компанијама из других земаља.

Отварање форума прате и панел дискусије о финансирању малих и средњих предузећа Западног Балкана - WB EDIF пројекат, Локални и регионални развој и ЕУ интеграције, и Јавно приватно партнерство.

    
   

Још материјала се може пронаћи овде