VESTI

КИНЕСКО-СРПСКИ ИНДУСТРИЈСКИ ПАРК У СМЕДЕРЕВУ

Jul 17, 2017

КИНЕСКО-СРПСКИ ИНДУСТРИЈСКИ ПАРК У СМЕДЕРЕВУ

 

БЕОГРАД – 17. јула, 2017. године - Кина и Србија потписале су данас Меморандум о разумевању о развоју кинеско-српског индустријског парка, који ће бити грађен као заједничко предузеће, а простираће се на 500 хектара у Смедереву.

Меморандум су потписали министар привреде Горан Кнежевић и председник ХБИС групе Ју Јонг.

Потписивању је присуствовао и Радош Газдић, нови в.д. директора Развојне агенције Србије, који је том приликом одржао презентацију и представио кинеским инвеститорима потенцијале инвестирања у Србији.

Кнежевић је на потписивању изразио очекивање ће радне групе већ од септембра кренути са радом и да ће у најкраћем року, већ у 2018. години почети са радом део те индустријске зоне.

„Постигли смо велики успех са Железаром и мислим да ћемо ако наставимо ову врсту сарадње тако радити и у будућности. Компаније које буду део парка мораће да имају потенцијале у Кини, да имају жељу да инвестирају и извозе и да буду одговорне у реализовању инвестиција“, навео је председник ХБИС групе Ју Јонг.

Како је саопштено након састанка председнице Владе Србије Ане Брнабић и председника Сталног комитета 12. свекинеског народног конгреса НР Кине Џанг Деђианга, пријатељство Србије и Кине је основа за успешну сарадњу на садашњим и будућим пројектима две државе. Оцењено је да су Србија и Кина у последњих неколико година ушле у нову динамику односа, али да постоји простор за даље унапређење, како на политичком нивоу, тако и у областима пољопривреде, туризма и културе.

Брнабић је истакла да су Србији од велике важности заједнички пројекти енергетске инфраструктуре као што је изградња ТЕ Костолац, као и саобраћајни пројекти од непроцењивог значаја не само за Србију, већ и за читав регион Југоисточне Европе. Премијерка је истакла важност увођења директне авио линије Београд – Пекинг и обећала подршку Владе Србије у изградњи кинеског Културног центра у Београду.

Председник Џанг је уверио да ће Кина наставити да подржава Србију у међународним односима и да ће охрабрити своје компаније да и даље улажу у нашој земљи.