VESTI

Каизен у теорији и пракси

Dec 06, 2017

У оквиру пројекта “Успостављање и промоција менторинг услуге за МСПП у земљама Западног Балкана, фаза 2”, 2017 – 2020 који заједно реализују Развојна агенција Србије и Јапанска агенција за међународну сарадњу (ЈИЦА), у последњој недељи новембра започет је тзв. практичан тренинг за менторе (ОЈТ - On the job training)) на тему КАИЗЕН, у три домаће компаније.

 

Домаће компаније које су селектоване као домаћини тренинга су Милан Благојевић – Смедерево, Алфако инжењеринг – Чачак, и Микан - Брос џинс - Нови Пазар.

 

ОЈТ се састојао из два сегмента: рад са менторима и рад са представницима компаније. Сходно локацији сваке компаније, на тренингу су присуствовали представници компаније, представници пет најближих акредитованих регионалних развојних агенција и представник РАС.

 

На сваком од тренинга присуствовао је г. Тадао Иши, ЈИЦА консултант са дугом каријером у развоју и примени Каизен принципа. Господин Тадао Иши је упознао менторе о основама Каизен система, а менаџменту компанија осим Каизен принципа, посебно је представио и 5С систем као основу за успостављање Каизен активности у компанији.

 

До 10. децембра биће завршена и друга итерација посета, у оквиру које се главни акценат ставља на анализу реализације активности предложених током прве посете, као и рад на даљој имплементацији Каизен са фокусом на квалитет производа.