VESTI

Kaizen u teoriji i praksi

Dec 06, 2017

U okviru projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSPP u zemljama Zapadnog Balkana, faza 2”, 2017 – 2020 koji zajedno realizuju Razvojna agencija Srbije i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (ЈICA), u poslednjoj nedelji novembra započet je tzv. praktičan trening za mentore (OJT - On the job training) na temu KAIZEN, u tri domaće kompanije.

 

Domaće kompanije koje su selektovane kao domaćini treninga su Milan Blagojević – Smederevo, Alfaco inženjering – Čačak, i Mikan - Bros jeans - Novi Pazar.

 

OJT se sastojao iz dva segmenta: rad sa mentorima i rad sa predstavnicima kompanije. Shodno lokaciji svake kompanije, na treningu su prisustvovali predstavnici kompanije, predstavnici pet najbližih akreditovanih regionalnih razvojnih agencija i predstavnik RAS.

 

Na svakom od treninga prisustvovao je g. Tadao Ishii, JICA konsultant sa dugom karijerom u razvoju i primeni Kaizen principa. Gospodin Tadao Ishii je upoznao mentore o osnovama Kaizen sistema, a menadžmentu kompanija osim Kaizen principa, posebno je predstavio i 5S sistem kao osnovu za uspostavljanje Kaizen aktivnosti u kompaniji.

 

Do 10. decembra biće završena i druga iteracija poseta, u okviru koje se glavni akcenat stavlja na analizu realizacije aktivnosti predloženih tokom prve posete, kao i rad na daljoj implementaciji Kaizen sa fokusom na kvalitet proizvoda.