VESTI

Japan Tobacco International наставља улагања

Dec 12, 2022

Japan Tobacco International (JTI), највећи јапански инвеститор у Србији, данас је у својој фабрици у Сенти пустио у рад производну линију и најавио покретање новог инвестиционог циклуса вредности 51 милион долара

СЕНТА - Премијерка Ана Брнабић и потпредседник компаније JTI Такахиро Кумамото свечано су пустили у рад нову производну линију вредности 16 милиона долара. Нова производна линија ће удвостручити капацитете компаније, чиме ће се знатно увећати и сам извозни потенцијал фабрике у Сенти.

Потпредседник компаније JTI Такахиро Кумамото је најавио нове инвестиције те компаније у Србији.

„Данас смо представили нови инвестициони циклус, који ће значајно побољшати наше пословање у Србији, поткрепљено новим улагањима. У наредних пет година, планирамо инвестиције вредне 51 милион долара за побољшање производње и проширење капацитета компаније. Циљ нам је да створимо нова радна места, удвостручцимо капацитете да бисмо повећали извоз, као и да модернизујемо сам процес производње“, изјавио је председник компаније.

Део инвестиционог циклуса JTI у Србији биће намењен изградњи Развојног центра, где ће се у наредне две године развијати јединствене модуларне и флексибилне машине за прављење и за паковања цигарета.

Додатно, до краја године, а најкасније у јануару 2023, завршава се и изградња савременог складишта цигарета површине 1.200 метара квадратних, као и  савременог магацина за дуван који се простире на 1.000 квадрата.

Због повећања производних капацитета и обимног посла, ЈТI планира и отварање нових радних места у наредним годинама.

Премијерка Брнабић је истакла да када јапански инвеститор негде дође да инвестира, да се онда и сви остали инвеститори из света осећају комотно да инвестирају у ту земљу. Навела је да је у периоду од 12 година Јапан инвестирао у Србију скоро три стотине милиона долара.

Свечаној церемонији су присуствовали и министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министар трговине Томислав Момировић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, амбасадор Јапана у Србији Катсумата Такахико, као и председник Општине Сента Рудолф Цегледи.

 

  

  

ФОТО ТАЊУГ / СЛОБОДАН МИЉЕВИЋ

Japan Tobacco International (JTI) је највећи послодавац у дуванској индустрији и ангажује 3.000 радника. Једина је инострана компанија која откупљује домаћи дуван, и уједно највећи произвођач дувана у Србији.

Од куповине фабрике у Сенти 2006. године, компанија JTI је уложила oko 200 милионa долара, утростручила удео на тржишту и покренула производњу и извоз у Црну Гору, БиХ, Северну Македонију и Албанију, као и извоз у ЕУ.

JTI је, седму годину заредом, добитник Top Employer сертификата, као и признања Virtus које се додељује за допринос локалној заједници у којој компанија послује.