VESTI

Italijanski Aunde i u Leskovcu

Oct 24, 2023

Italijanska kompanija Aunde, prisutna u Srbiji od 2012. godine, svečanom ceremonijom obeležila je početak proizvodnje u pogonu nekadašnje turske fabrike Jeanci

 

Leskovac, 24. oktobra 2023. godine - Predstavnici italijanske kompanije Aunde, obeležili su početak rada druge fabrike u Srbiji. U fabrici automobilskih sedišta i enterijera kompanije Aunde u Leskovcu proizvodiće se sistemi za sedišta italijanskog proizvođača automobila Fiat, modele Fiat Panda i Fiat 600.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, ministar privrede, Slobodan Cvetković, gradonačelnik Grada Leskovca, Goran Cvetanović, NJ.E. ambasador Republike Italije u Republici Srbiji, Luka Gori, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije.

Nakon sastanka sa predstavnicima kompanije Aunde i obilaska pogona fabrike, prisutnima se obratio generalni direktor italijanske kompanije Aunde i predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika, Anino De Venecija.

„Ovo je naša druga kuća u Srbiji. U kratkom roku, samo tri meseca od kada smo ušli u prazne hale, imamo proizvodnju. Ništa ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške gradonačelnika Leskovca i čitave javne uprave“, naglasio je De Venecija.

Ambasador Republike Italije u Republici Srbiji, Luka Gori, istakao da su italijanske kompanije spremne da dođu i ulažu u Srbiji. Ambasador je za decembar najavio i Italijansko-srpski inovacioni forum čiji je cilj proširivanje saradnje i u oblasti inovacija i zelene tranzicije.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić zahvalio vlasnicima kompanije Aude na preuzimanju radnika turskog Džinsija, i istovremeno, preporučio grad Vranje, koji zbog svoje tradicije, predstavlja idealnu investicionu lokaciju u budućnosti.

Kompanija Aunde, prisutna u Srbiji od 2012. godine, dok je proizvodnja započeta 2014. otvaranjem fabрike za proizvodnju presvlaka za Mercedes, Fiat, Iveco i ostale poznate proizvođače automobilа iz Nemačke, Francuske i Italije. U tri pogoda, kompanija Aunde uložila je preko 9,3 miliona evra.

U leskovački pogon, površine 13 hiljada kvadratnih metara, kompanija će uložiti oko 3 miliona evra. Aunde u Leskovcu zapošljava 304 radnika, dok je ukupni planirani broj radnika 560. Time će ukupno ulaganje kompanije Aunde u Srbiji iznositi preko 10 miliona evra, a broj zaposlenih 1.500.

Italijanska kompanija Aunde deo je Aunde grupe, osnovane 1899. godine, i predstavlja jednu od vodećih svetskih kompanija, sa preko 100 pogona širom sveta. Grupacija Aunde, kroz svoje brendove, posluje u 118 fabrika u 28 zemalja.

Grupacija radi za klijente kao što su Iveco, Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Volkswagen, Ford, BMW, Citroen, Peugeot, Mercedes, Ferrari i lider je u proizvodnji presvlaka za sedišta, enterijera kao i sistema kompletnih sedišta za vodeće svetske proizvođače automobila.

Aunde grupa je dobavljač za sve vrste motornih vozila, od automobila za gradsku vožnju do teških kamiona preko luksuznih brendova. Prema podacima sa sajta kompanije za 2019. godinu, ostvaren je obrt od 3,1 milijarde evra.

Brojni projekti ove kompanije stvorili su potrebu za daljim ulaganjem i proširenjem proizvodnih kapaciteta u Srbiji, te je nakon Jagodine otvorena i fabrika u Leskovcu.

 

  

  

  

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ