VESTI

INŽENJERSKI CENTAR ZF U PANČEVU - Mesto inovacija i budućnosti automobilske industrije

Jul 14, 2021

 

Novootvoreni inženjerski centar u fabrici kompanije ZF u u Severnoj poslovnoj zoni u Pančevu, posetio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Centar u koji uloženo oko 35 miliona evra bavi se razvojem  novih proizvoda E-mobility divizije nemačke kompanije, jednog od velikih imena u svetskoj automobilskoj industriji. 

 

Foto: Tanjug/ Zoran Zestić

 

Savremeni inženjerski centar nemačke kompanije ZF u Pančevu prostire se na 3.000 kvadratnih metara kancelarijskog i konferencijskog prostora, u kome trenutno radi 200 inženjera i predstavljaće mesto inovacija i stvaranja novih tehnologija za automobilsku industriju.

Multidisciplinarni inženjerski tim, u ovom razvojnom centru, bavi se razvojem sistema novih proizvoda divizije E-mobilnosti, dizajnom pogona sa električnom vučom, razvojem pogonskih osovina, te softverskom kalibracijom, testiranjem i validacijom.

U sklopu test centra, u koji je uloženo 20 miliona evra savremene opreme za testiranje, nalazi se 16 prostorija za ispitivanje i verifikaciju električnih mašina, te ispitivanje izdržljivosti i performansi u aktivnom i pasivnom režimu rada, kao i validacija celokupnog sistema. U januaru 2021. su započeli prvi testovi u ovom najsavremenijem istraživačkom centru u Srbiji koji je potom pušten u rad.

Celokupan kompleks kompanije ZF u Pančevu obuhvata proizvodni pogon od 58.000 metara kvadratnih i novootvoreni istraživačko-razvojni centar (R&D). Trenutno u kompaniji radi približno 1.000 ljudi računajući i zaposlene u R&D centru.

 

Foto: Tanjug/ Zoran Zestić

 

Obilasku postrojenja i inženjerskog centra, uz predsednika, su prisustvovali rukovodilac istraživanja i razvoja E-divizije ZF-a Otmar Šarer, generalni direktor ZF Srbija Milan Grujić, kao i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Prilikom obilaska predsednik Vučić razgovarao je sa domaćim inženjerima u ZF Srbija, upoznao se sa novim tehnologijama i mogućnostima najsavremenijeg istraživačkog centra i poželeo im uspeh u radu.

Predsednik Srbije izjavio je da će naša država odatle zajedno sa nemačkim partnerima stvarati budućnost evropske automobilske industrije.

"Bez učešća Srbije automobili poput Volvoa i Mercedesa ne bi mogli da postoje, da se kreću, jer se pogonski delovi ovde proizvode", istakao je Vučić i dodao je veoma važno to što kompanija ZF omogućava posao, ali i usavršavanje znanja domaćih inženjera i radnika.

"ZF je ozbiljna kompanija i gledaju u budućnost, pa već sarađuju sa tehničkom školom u projektu dualnog obrazovanja", dodao je predsednik Srbije.

Nemačka kompanija ZF  u junu 2019. godine otvorila je u Pančevu fabriku za proizvodnju auto-delova i komponenti za auto-industriju, brodove i železnicu. Kompanija ZF Srbija nudi proizvode za putnička i komercijalna vozila i industrijsku tehnologiju.

Investicija ZF-a je bila prva strana investicija u Pančevu nakon nekoliko decenija, čija je vrednost veća od 160 miliona evra. ZF Srbija je u 2019. godini ostvarila promet od približno 22 miliona evra.

 

Foto: Tanjug/ Zoran Zestić