VESTI

ESSEX EUROPE ПОЧЕО ИЗГРАДЊУ ФАБРИКЕ У ЗРЕЊАНИНУ

Mar 15, 2018

Завршетак погона вредног 30 мил ЕUR крајем 2018.

ЗРЕЊАНИН – 14. марта, 2017. године - Компанија Essex Europe  поставила је данас камен темељац за погон у Зрењанину. У фабрику емајлираних бакарних жица биће инвестирано 30,4 мил ЕUR, а посао ће добити више од 150 људи, најављено је приликом обележавања почетка изградње. 


Essex Europe производи жицу за трансформаторе, електро-моторе и генераторе. Ова компанија је европска подружница компаније Superior Essex, чије је седиште у Атланти (САД) и која има 85 година искуства у производњи и дистрибуцији бакарних и алуминијумских жица. Superior Essex део је јужнокорејске LS Group, а производни капацитети компаније обухватају постројења на три континента, укључујући фабрике у САД, Канади, Мексику, Кини, Малезији, Немачкој, Италији, Уједињеном Краљевству и Француској. Ова групација има годишњи промет од 19 млрд USD.


У Србији је компанија регистрована као Essex Balkan. 


Како би изашла у сусрет купцима из источноевропских земаља, ојачала своје капацитете и тако ефикасно одговорила на потражњу насталу развојем тренда електрификације возила, компанија  Essex  донела је одлуку о проширењу свог пословања. Њени представници навели су, на свечаности у Зрењанину, да је овај град изабран као локација за нови погон након што су узели у обзир повољан географски положај Србије и широку базу квалификованих кадрова.


“Наша компанија запошљава 3.100 људи широм света, а захваљујући њиховој посвећености и тимском раду успели смо да постанемо највећи светски произвођач емајлиране жице. Ово нас константно подсећа да су људи ти који праве разлику и омогућавају напредак. Верујемо да ће се 150 запослених ове фабрике у Зрењанину, који ће постати део  Essex-а, расти и напредовати, стицати знања и стручност, те препознати вредности за које се у свом пословању поносно залажемо” - рекао је Кристофер Ку (Christopher Koo), председник LS Group, новинарима на свечаности полагања камена темељца за нови погон.


Догађају су присуствовали и председник Србије Александар Вучић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, који је истакао да овај град у индустријској зони има на располагању још 550 ha грађевинског земљишта које је опремљено и спремно за нове инвеститоре.


Председник Вучић захвалио је представницима компаније Essex Europe што су изабрали управо Зрењанин за њихову најновију инвестицију и најавио да ће просечна нето плата будућих радника у овој фабрици бити 90.000 динара.


Фабрика у Зрењанину простираће се на 15.000 м2, а почетак рада очекује се у четвртом кварталу 2018. године. Управљачки тим биће из Србије. 


Како наводе из компаније Essex, фабрика у Зрењанину биће међу енергетски најефикаснијим постројењима у Србији, захваљујући оптимизацији производног процеса у складу са напредним светским праксама у овој области и снажним залагањем компаније за постизање одрживог развоја. Постројење ће бити опремљено врхунском опремом како би достигло највише стандарде квалитета и омогућило развој и примену концепта Индустрија 4.0 у Србији, а који подразумева употребу дигиталних технологија у производном процесу.


Извор: https://www.ekapija.com/news/2060948/essex-europe-poceo-izgradnju-fabrike-u-zrenjaninu-zavrsetak-pogona-vrednog-30-mil