VESTI

EMERGING EUROPE: Beograd grad sa najvećim ekonomskim potencijalom

May 28, 2021

 

Beograd je proglašen za grad sa najboljim ekonomskim i investicionim potencijalom, prema oceni britanske kuće Emerging Europe, koja se bavi ekonomskom analizom gradova Centralne, Istočne, Jugoistočne Evrope i Južnog Кavkaza.

Shutterstock

 

Prema Indeksu Business-Friendly Gradovi, koji Emerging Europe kreira na osnovu ocena stručnjaka u oblasti investicija, ekonomije, lokacija za investiranje i slično, u kategoriji „Grad sa najvećim ekonomskim potencijalom” Beograd je osvojio najviše ocena i zauzeo prvo mesto ispred gradova poput Kieva, Debrecena, Bukurešta i poljskog Łódź-a.

Takođe, u kategoriji Kvalitet života” Beograd se visoko kotira, zauzimajući četvrto mesto, dok je i u kategoriji „​Pool of talents”, koja ubraja gradove koji imaju optimalan pristup visokokvalifikovanoj radnoj snazi, relativno nisku konkurenciju za talente i  saradnju poslovnog sektora i akademske zajednice koja omogućava regrutaciju i priliv kvalifikovanih kadrova u budućnosti, glavni grad zauzeo značajnu petu poziciju.

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić istakao je za Emerging Europe da Beograd privlači, kako domaće, tako i strane partnere u realizaciji mnogih projekata i da tome doprinosi ekonomska stabilnost i ulaganje u infrastrukturu na nivou države i grada.

„Ekonomska stabilnost omogućila je velika infrastrukturna ulaganja i ubrzani razvoj grada, što je za investitore veoma važno. Izgradnja obilaznice oko Beograda, izgradnja brze pruge Beograd - Novi Sad i konačno, početak izgradnje prve linije metroa, projekti su koji privlače različite industrije, dovode investicije i zapošljavaju veliki broj ljudi ", rekao je gradonačelnik i dodao da su dobra povezanost aerodroma, dve plovne reke, auto-put i železnica, koja prolazi kroz Beograd, veliki potencijali za razvoj industrijskih zona grada.

Prema ovogodišnjem Indeksu percepcije Business-Friendly gradova, Beograd se našao na 9. mestu, što je veliki napredak u odnosu na ranginranje 2020. godine kada je glavni grad bio na 24. poziciji. Na prvom mestu ovog indeksa za 2021. našao se poljski grad Łódź, slede ga Prag, Ljubljana, Budimpešta i Kiev.