VESTI

Дугогодишња успешна сарадња у подршци малим и средњим предузећима

Nov 19, 2018

„Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП 
у земљама Западног Балкана, фаза 2, 2017-2020“

 

У оквиру пројекта „Успостављање и промоција менторинг услуге за ММСПП у земљама Западног Балкана, фаза 2, 2017-2020“ који реализује Развојна агенција Србије (РАС) уз подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA), у среду, 21. новембра текуће године, у Београду ће бити одржан састанак на коме ће учествовати високи представници Амбасаде Јапана, ЈИЦА, РАС, ментори и представници регионалних агенција из Србије, представници партнерских организација из Босне и Херцегодине, Црне Горе, Македоније, уз госте из Бугарске агенције за развој малих и средњих предузећа.

Ово је један од малог броја пројеката ЈИЦА који има регионални карактер и редак пример да ЈИЦА подржава четврти пројекат заредом у једној земљи. 

До сада је кроз годишњи РАС менторинг програм подржано више од 600 микро, малих и средњих предузећа и предузетника (ММСПП), али број корисника је далеко већи (преко 2000) јер је стандардизована менторинг шема укључена и у портфолио услуга у оквиру других пројеката РАС, као што су: Пројекат за развој приватног сектора (USAID), Програм подршке почетницима за започињање посла - Start Up, Стандардизовани сет услуга који се реализује преко Акредитованих регионалних развојних агенција.

У Србији је 169 малих и средњих предузећа и предузетника добило услугу менторинга током 2016. године, у 2017. години 261 корисник, док је у 2018. години у току рад са 103 корисника услуге менторинга.  

Заинтересованим привредницима у Србији тренутно је на располагању више од 50 сертификованих ментора из 16 акредитованих регионалних развојиних агенција који су у могућности да пруже комплетну менторинг подршку, док је од поменутих 50, чак 20 ментора укључено у активности које се спроводе у земљама региона (у Црној Гори, БиХ и Македонији) где се одржавају обуке (тренинзи) нових ментора.