VESTI

Continental “мега” фабрика у Каћу

Feb 23, 2023

Фабрика у Индустријској зони Каћ, надомак Новог Сада, највеће је улагање компаније Continental у Србији до сада. Део је пословне јединице “Human Machine Interface” (HMI) и запошљаваће више од 500 радника

 

Немачка компанија Continental Automotive Serbia, део технолошке компаније Continental AG,  обележила je почетак рада нове мега фабрике у индустријској зони Каћ. Свечаном отварању и ексклузивном обиласку новог постројења присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, генерални директор Continental Automotive Serbia Саша Ћоринга, директор фабрике Едвин ван дер Ка, амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад, Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, покрајински премијер Игор Мировић, министар одбране Милош Вучевић, представници града Новог Сада, као и представници Развојне агенције Србије.

Новоизграђена фабрика заузима површину од 30.000 квадратних метара производног, логистичког и пословног простора и једна је од највећих Continental фабрика на свету. Опремљена је најсавременијом производном технологијом, а производни програм обухватаће најиновативније електронске системе за управљање возилима, као што су високотехнолошка решења за екране возила и инструмент табле. Комплетан производни програм нове фабрике намењен је произвођачима премијум аутомобила.

Постројење задовољава најновије стандарде заштите животне средине. Пројекат поседује LEED сертификат као гаранцију да је објекат пројектован и изграђен у складу са стандардима зелене градње, који пре свега подразумевају енергетску ефикасност, редукцију емисије, правилније управљање снабдевањем водом, повећање квалитета окружења.

 „Сложеност, брзина и квалитет нашег раста био је просто невероватан. Имамо близу 1.000 висококвалификованих инжињера, постајемо један од највећих инжињерских центара у Србији, али и у самом Continental-у", изјавио је генерални директор компаније Continental Automotive Serbia Саша Ћоринга. Додао је и да се знак „Made in Serbia“ данас налази на решењима која се уграђују у најмодерније аутомобиле у свету.

Укупна вредност инвестиције износи 140 милиона евра, а број нових радних места износи више од 500.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће фабрика у Новом Саду за три године имати извоз од три милијарде, што представља огроман помак.

„Continental ће доћи до цифре од три милијарде извоза, биће највећи извозник за две године, а радимо на томе и да отвори фабрику и у Нишу," изјавио је председник.

Председник је изјавио да је у намачким фабрикама у Србији сада запослено 79.000 радника, а број немачких команија, у последњих десет година, порастао је са 47 на 124. Истакао да је Немачка наш први спољнотрговински партнер, те да је обим робне размене 8 милијарди евра, док трећину највећих извозника чине управо немачке компаније.

Continental Automotive Serbia послује у Новом Саду дуже од пет година, када је најпре оформио истраживачко-развојни центар у коме ради преко 750 инжењера, међу којима је и велики број студената Универзитета у Новом Саду. У овом центру се развијају решења за путничке аутомобиле и комерцијална возила за дивизију Vehicle networking and information. Програм обухвата решења за производе као што су инструмент табле, радари, камере, контролне јединице за даљиснко праћење позиције и параметара возила, системи за приступ возилу помоћу паметних телефона, мобилне апликације, а главни производ је систем намењен високо-аутономној вожњи.

Continental је основан 1871. године у Немачкој, тренутно запошљава више од 190.000 људи у 58 земаља широм света. Компанија је у Србији присутна од  2009. године.  На локацијама Нови Сад, Суботица и Велики Црљени запошљава око 2.800 радника.

  

  

  

  

Фото: ТАНЈУГ/СТРАХИЊА АЋИМОВИЋ