CIFIT 2019: Prezentovani investicioni potencijali Srbije

Sep 09, 2019

Razvojna agencija Srbije (RAS) jedan je od organizatora učešća i predstavljanja Republike Srbije na Međunarodnom sajmu za investicije i trgovinu (CIFIT 2019) koji se održava u kineskom gradu Sjamenu od 8. do 11. septembra. Reč je o jednom od najvećih sajmova investicija u svetu, a Srbija ove godine ima status počasnog gosta.

Tokom prvog dana sajma organizovana je posebna konferencija o investicionim potencijalima Srbije, na kojoj su, između ostalih, predstavnici RAS-a održali prezentaciju investicione i poslovne klime u Srbiji i predstavili prisutnima na toj konferenciji projektne i investicione mogućnosti koje naša zemlja pruža.

Tom prilikom rukovodilac sektora za realizaciju strateških ulaganja u RAS-u, Vladimir Tomić istakao je značaj dosadašnje saradnje NR Kine i Republike Srbije, posebno kada je reč o implementaciji kineskih investicionih projekata u Srbiji. Osvrnuo se na neke od najnačajnijih investicija, poput LingLong-a u Zrenjaninu, Minth u Loznici, zatim fabrike kompanija Mei Ta, Johnson Electric i mnoge druge značajne investicije, kao i instrastrukturne projekte na kojima su angažovani  i u koje su uključene kineske kompanije i investitori.

Takođe, Tomić je govorio o potencijalima za dalje investiranje i, generalno, predstavio prednosti Srbije kao jedne od najboljih svetskih investicionih destinacija.

Na konferenciji su prisustvovali i govorili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljaljić i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. U okviru sajma, u izložbenom delu, predstaviće se 20 srpskih kompanija koje će imati priliku da uspostave nove kontakte i potencijalno ostvare novu poslovnu saradnju.