CIFIT 2019: Milionski ugovor srpskoj kompaniji

Sep 10, 2019

Na najvećem kineskom sajmu investicija CIFIT 2019, predstavlja se 20 kompanija iz Srbije koje nastupaju u okviru „ Srpskog paviljona“. Investicione potencijale Srbije predstavljaju kompanije kao što su JК ''Putevi Srbije'', JК ''Кoridori Srbije'', Dunav osiguranje, Institut za fiziku, Turistička organizacija Srbije, nekoliko srpskih vinarija, kao i četiri kineske kompanije koje posluju u Srbiji - Zijin, HBIS, CRBC, Linglong.

Danas je jedna od srpskih kompanija, destilerija ''Zarić'', zaključila ugovor  o izvozu rakije u Kinu vredan milion dolara, sa kineskom kompanijom ''Golden dej''. Sporazum o saradnji potpisan je u okviru Međunarodnog kineskog sajma investicija i trgovine CIFIT 2019 u Sjamenu, u kineskoj provinciji Fuđijen.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao član delegacije Srbije na CIFIT-u, koji je postignutu saradnju srpske i kineske kompanije ocenio kao sjajnu vest, posebno za privrednike iz Srbije koji se bave prehrambenom industrijom.

Predstavnici 20 srpskih kompanija, među kojima su i četiri kineske koje posluju u Srbiji, na najvećem kineskom sajmu investicija i trgovine ostvarile više stotina kontakata s raznim kineskim i drugim kompanijama.

U prva dva dana CIFIT je posetilo oko 100.000 ljudi, a veliki broj posetilaca obišao je paviljon Srbije.