JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE NA MEĐUNARODNOM SAJMU VINA I ALKOHOLNIH PIĆA „PROWEIN“ 2024, DIZELDORF, SR NEMAČKA

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, na osnovu Ugovora o zajedničkoj organizaciji nastupa domaćih privrednika na međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića „PROWEIN“ 2024, Dizeldorf, Nemačka, zaključenog dana 18.10.2023. godine između Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije i Pravila o učestvovanju na sajmu od 06.07.2023. godine, zajednički objavljuju

 

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE

NA MEĐUNARODNOM SAJMU VINA I ALKOHOLNIH PIĆA

„PROWEIN“ 2024, DIZELDORF, SR NEMAČKA

 

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na predstojećem međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića „PROWEIN“ 2024, koji će se održati u Dizeldorfu, Nemačka, u periodu od 10. do 12. marta 2024. godine.

Nastup na međunarodnom sajmu omogućava izlagačima da predstave svoje proizvode i plasiraju ih na nova tržišta, kao i da pospeše postojeće i steknu nove poslovne kontakte. Učešće srpskih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu. Na sajmu „PROWEIN“ 2024, srpske kompanije predstaviće svoje proizvodne programe na nacionalnom štandu Srbije u hali 13.

„PROWEIN“ (www.prowein.com) je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi, na kojoj se susreću distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca. Prethodno održan sajam je posetilo preko 49.000 posetilaca iz 141 zemlje, a predstavilo se blizu 6.000 izlagača iz 62 zemlje. Više od 86 procenata ukupnog broja kompanija čine internacionalni izlagači. Sajam ove godine obeležava 30 godina postojanja.

Troškove zakupa prostora i izgradnje štanda snose organizatori, dok izlagači snose troškove participacije za učešće izlagača u troškovima nastupa na sajmu u okviru nacionalnog štanda u iznosu od 2.500,00 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja profakture.

Izlagači samostalno organizuju i snose troškove puta, smeštaja i transporta eksponata.

Pravo na učešće na ovom sajmu u okviru nacionalnog štanda imaju privredna društva i preduzetnici registrovani u Republici Srbiji koji se bave proizvodnjom vina i alkoholnih pića.

Popunjena, potpisana, overena i skenirana prijava kao i skenirano Uverenje Poreske uprave Ministarstva finansija o izmirenju dospelih poreza primaće se do utorka, 12. decembra 2023. do 16 časova, a šalju se elektronskom poštom na e-mail: nina.mirkovic@pks.rs

Original uverenje Poreske uprave Ministarstva finansija o izmirenju dospelih poreza i doprinosa, zajedno sa popunjenom, potpisanom i overenom prijavom neophodno je poslati poštom na adresu: Privredna komora Srbije, ul. Resavska 13-15, 11000 Beograd, sa naznakom: Centar za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja, za Jovanku Ćalina - Prijava za sajam „PROWEIN“ 2024.

U slučaju prijavljivanja većeg broja učesnika prednost u rangiranju će zavisiti od:

  • Da je proizvođač vina u periodu od 2018. do 2023. godine proizveo najmanje jedno vrhunsko vino sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom (K.G.P.K vino) u skladu sa Zakonom o vinu,
  • Da je proizvođač vina u toku 2020-2023. godine proizveo najmanje jedno vino sa geografskim poreklom u skladu sa Zakonom o vinu,
  • Ukoliko do sada nisu nastupali na sajmovima u organizaciji Komore i Agencije,
  • Visine ostvarenog izvoza u prethodne dve godine,
  • Godišnje proizvodnje boca u prethodne dve godine i
  • Prednost imaju vinarije/destilerije nagrađene na međunarodnim takmičenjima (IWSC, Decanter, Open Balkan Wine Trophy i Open Balkan Rakija Trophy).

Ispunjenost uslova i izbor izlagača utvrđuju organizatori u skladu sa Pravilima o učestvovanju na sajmu.

Za sve neophodne informacije, možete kontaktirati predstavnika Privredne komore Srbije – Ninu Mirković na broj 011/3625-145 i 066/875-1279 ili predstavnika Razvojne agencije Srbije - Ines Novosel na broj 011/3398-774 i 069/3397-621.

 

Prateća dokumentacija:

1. Tekst Javnog poziva

2. Prijava za učešće PROWEIN 2024

3. Pravila o učestvovanju na sajmovima u 2024. godini