VESTI

25. Мостарски сајам привреде

Apr 16, 2024

Преко 800 излагача из 30 земаља представиће се на овогодишњем Међународном сајму привреде у Мостару. Земља партнер 25. издања сајма је Хрватска

 

 

У присуству највиших регионалних и домаћих политичких званичника, дипломатског кора, привредника те бројних посетилаца, у Мостару је данас свечано отворен 25. по реду Међународни сајам привреде, који ће трајати до 20. априла.

У организацији Развојне агенције Србије и Привредне коморе Србије (ПКС), а у оквиру Националног штанда, посетиоцима сајма представља се 26 домаћих компанија из различитих сектора - пољопривредно-прехрамбеног, металске и хемијске индустрије, индустрије намештаја, транспорта, рециклаже, логистике, као и пројектовања у индустрији и производње агродронова. Своју понуду презентују: Damar Confit, Galeb Metal Pack, ŽitoPromet-MlinPek, Destilerija Porečje, Eso Tron, Agrodron, Resor, Green Magnetik, Gradina Cink, Adonis, EuroCons Group, Feman, DPS Klas, Metal-flex, Pink Ćevabdžinice, IGM Mladost, Tehnomarket, Natural System, Hrana Produkt, Air Srbija, Vinarija Aleksić, Friglo, Zadruga 100 Žena, MTM Sirela, Jela Jagodina, Milšped Group.

Привредну делегацију Србије чине, осим представника излагача и представници 40 малих и средњих предузећа и предузетника, из Расинског, Моравичког и Рашког оркуга, који ће посетити сајам и учествовати на пословним сусретима привредника.

 

Председник Вучић обишао излагаче

Председник Републике Србије, Александар Вучић, присуствовао је свечаном отварању Сајма привреде у Мостару. Након церемоније, Национални павиљон Србије посетили су председници Србије и Републике Српске, Александар Вучић и Милорад Додик, премијер Републике Српске Радован Вишковић, министри саобраћаја и трговине Србије Горан Весић и Томислав Момировић и разговарали са привредницима.

  

 

Мостарски сајам привреде је профилу општи, те се на њему традиционално представљају производи из металске и грађевинске индустрије, пољопривредне и прехрамбене индустрије, аутомобилске индустрије и других, као и сектор услуга, од банкарства до туризма. И ове године, упоредо са Сајмом привреде, одржаће се и подсајамска манифестација – Сајам туризма Мостар, која за циљ има промовисање понуда туристичких агенција.

У оквиру 25. међународног сајма привреде у Мостару биће одржани Међународни пословни сусрети 17. и 18. априла, на којима уз подршку ПКС и Европске мреже предузетништва (EEN), компаније имају јединствену прилику за проналажење добављача, купаца и пословних партнера. Захваљујући online платформи за регистрацију и заказивање састанака, учесницима се пружа прилика да на брз и једноставан начин прошире мрежу пословних контаката и унапред закажу састанке према сопственим потребама и интересима, што омогућава ефикасније повезивање са пословним партнерима.

У 2023. години спољнотрговинска размена између Србије и Босне и Херцеговине вредела је 2,99 милијарди евра. Извоз робе из Србије достигао је 1,96 милијарди евра, док је суфицит на српској страни 954,2 милиона евра.

Најважнији производи које је Србија пласирала на тржиште БиХ у 2023. години били су: минерална горива, алкохолна и безалкохолна пића, машине и уређаји, пластика и производи од пластике, делови за друмска возила, гвожђе и челик, житарице.

 

  

 

ФОТО: ТАНЈУГ/Dimitrije Goll/Бојана Лаловић

Каталог компанија излагача доступан је ОВДЕ.