УСПЕШНЕ ПРИЧЕ

ZF FRIEDRICHSHAFEN

Опште информације

ZF FRIEDRICHSHAFEN је глобална технолошка компанија која производи системе за путничка возила, комерцијална возила и индустријску технологију, омогућавајући нову генерацију мобилности.

У свом свеобухватном технолошком портфолију, компанија нуди интегрисана решења за етаблиране произвођаче возила, добављаче мобилности и старт-уп компаније у пољу транспорта и мобилности. ZF континуирано побољшава своје системе у областима дигиталне повезаности и аутоматизације како би омогућио возилима да виде, размишљају и делују.

У 2018. години ZF је остварио продају од 36,9 милијарди евра, а компанија годишње уложи око 2,5 милијарде евра у истраживање и развој.

Компанија има глобалну мрежу запослених која броји 149.000, и то на 230 локација у 40 земаља. ZF годишње улаже преко шест одсто своје продаје у истраживање и развој.

Пословање у Србији

У 2018. години ова немачка компанија, специјализована заинжењеринг, најавила је инвестицију од 160 милиона евра R&D центар у Панчеву. Фокус рада у Србији је на развоју и производњи електричних вратила за ОЕМ-ове, укључујући електричне моторе, електронске и мехатроничке мењаче, микропрекидаче и штампане плоче.

У погону у Панчеву, смештеном на 14 километара од главног града, ZF Tech Center врши сложена испитивања електричних погона, укључујуц́и испитивања на високим температурама, функционална испитивања и испитивања обртног момента, снаге и ефикасности.

  • Број запослених - преко 1.000
  • Центар за истраживање и развој - 5.000 м2

"На нивоу Европе, отварање погона и Р&Д центра претвориц́е панчевачку фабрику у највећу ZF локацију за е-мобилност ван Немачке. Свесно смо се определили за ову инвестицију јер видимо да већ данас сарадња са седиштем за е-мобилност у Немачкој је изванредна. Захваљујући нашој будућој сарадњи са локалним универзитетима овде ћемо образовати нову генерацију инжењера е-мобилности. "

Jorg Grotendorst, ZF шеф Одељења за е-мобилност (свечано отварање фабрике 12. јуна 2019.)

Continental Група

Детаљније