Вести

УЛАГАЊА У БАЊЕ ДОНОСЕ ПРОЦВАТ НАЈЛЕПШИХ РЕГИОНА СРБИЈЕ – СВЕТ ОДУШЕВЉЕН ПРИРОДНИМ БОГАТСТВИМА СРБИЈЕ

Feb 01, 2022

Бање и климатска места Србије представљају једно од највећих богатстава туристичке понуде Србије, са изразитим потенцијалом за даља улагања у смештајне, хотелске, медицинске и рекреативне капацитете. Инвестиције у неке од чак 28 бања и 19 климатских области омогућиће првенствено развој ових средина и привлачење иностраних туриста, презентујући им аутентичне лепоте и природна богатства наше земље и непоновљиве и динамичне садржаје које одликују бање Србије, закључено је на III инвестиционој конференцији Србије „Spa&Wellness Real Estate” одржаној на Павиљону Србије на Светској изложби Еxpo 2020 Dubai.

 

III инвестициону конференцију Србије на светској манифестацији Еxpo 2020 у Дубаију отворио је Никола Јанковић, директор Сектора за међународну сарадњу у Развојној агенцији Србије (РАС) и истакао да је Еxpo одлична платформа да се широка група потенцијалних инвеститора упозна са потенцијалима сектора бањског туризма.

„Након остварених значајних резултата у привлачењу страних директних инвестиција у производном сектору, запошљавања великог броја људи и постепеног подизања животног стандарда фокус државе се сада помера и на подршку развоју бањског туризма. Иностраним туристима су све више интересантне аутентичне локације, природна богатства и места која нуде здрав и активан одмор, што нам даје простор да поспешимо понуду наших бања и климатских места и подстакнемо њихову популарност међу страних гостима“, истакао је Јанковић.

Међу презентованим могућностима за улагање представљене су и Овчар бања, Слатинска и Атомска бања, које се налазе на територији града Чачка и Овчарско-кабларске клисуре (ОКК). Директор Туристичке организације града Чачка Војин Јаковљевић рекао је да је овај крај још увек у потпуности неискоришћен потенцијал у туристичком и бањском смислу, с обзиром на јединственост локације и нетакнуте природе која га краси.

„Као што је познато ревитализација Овчарско-кабларске клисуре представља пројекат од Националног значаја и подразумева преко 20 подпројеката који употпуњују системску обнову ОКК, са фокусом на екологији и туризму. Улагања у инфраструктуру и ревитализацију овог краја ће се наставити, а све у циљу привлачења инвестиција у здравствени и угоститељски сектор“, нагласио је Јаковљевић на конференцији.

 

Expo 2020 Serbia

Марко Чкоњевић, бренд менаџер Националне платформе Србија ствара каже да су поносни уколико су својим радом, комуникацијски и визуелно, успели да овде приближе инвеститорима драгуљ Србије као што је Овчар бања.

„Ангажовање платформе Србија ствара на пројектима чачанских бања је само логичан наставак након рада са Туристичком организацијом Србије на креаирању новог туристочк бренда Србије, где је инспирација за нови бренд Србије као турисичке дестинације пронађена у  динамичном доживљају који Србија нуди на раскрсници модерног и традиционалног, урбано и природно. Управо је Овчар Бања једна од дестинација која персонификује тај динамични доживљај који туристи могу да разумеју, осете и деле даље“, закључио је Чкоњевић.

РАС је презентовала инвеститорима бање широм Србије и разлоге због којих улагачи треба да креирају своје нове успешне приче управо имплементирајући пројекте у Србији. Немања Јевтовић, инвестициони саветник РАС, објашњава да инвеститори већ неко време препознају потенцијал наших бања. „Само у протекле 3 године у бањама и климастским местима никло је преко 13 модерних хотела чија иницијална укупна вредност оквирно превазилази 200 милиона евра“, објашњава Јевтовић. 

Управо су пројекти компанија А Хотели и Marriott International& Millennium Resorts – Alpha Hotel Management представљени инвестиционој конференцији „Spa&Wellness Real Estate” као  неке од успешних прича у овом сектору. Милена Алексић, представница А-хотела каже да је задовољство представити први српски ланац хотела високе категорије пред међународном публиком.

Vranjska Banja Resort највећи је пројекат на Балкану компаније Marriott International и највећа инвестиција у туризам компаније Millennium Resorts и као такав презентован је на овој инвестиционој конференцији. Како каже Никола Аврам, директор Аlpha Hotel Management „кроз пар година Врањска Бања ће имати прве госте и понудити хотелске капацитете на врхунском нивоу који ће моћи да одговоре потребама  како домаћих, тако и иностраних туриста“.

Следећи инвестициони догађај Србије на Еxpo 2020 Dubai биће специјалан бизнис догађај – Serbia Country Business Briefing, у оквиру Националног дана и обележавања Дана државности, 15. фебруара. Тема ће, превасходно, бити храна, пољопривреда и савремене технологије.

 

Expo 2020 Serbia