ЦЕНТРАЛНИ НАЦИОНАЛНИ ДОГАЂАЈ ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

Oct 09, 2017

Златар (Нова Варош) – 9. октобра, 2017. године – Више од 170 малих и средњих предузећа окупили су “Пословни сусрети на Златару”, којии су отворени данас, а трајаће до уторка 10. октобра.

Дводневни догађај организује Развојна агенција Србије (РАС) у оквиру пројекта “Подршка развоју приватног сектора у јужној и југозападној Србији (ПСД)”, који већ четири године спроводи у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАД).

Пословни сусрети се организују у циљу промоције привредних активности малих и средњих предузећа, производа и услуга, размене идеја, успостављања нових пословних контаката и повезивања потенцијалних пословних партнера.

“Развојна агенција Србије је посебно поносна на постигнуте резултате ПСД пројекта, који је до сада успешно подржао 184 малих и средњих предузећа и осам кластера. Важност сектора малих и средњих предузећа и предузетништва у свим економијама је непроцењива, јер је овај сегмент привреде генератор највећег дела укупног БДП, а самим тим и развоја и напретка земље. С тим у вези и циљ Развојне агенције Србије је да кроз програме и пројекте које реализује пружи подршку и припреми домаћу привреду за конкурентну међународну тржишну утакмицу”, рекао је в.д. директора РАС Радош Газдић.

Пројекат је позициониран и као централни национални догађај Европске недеље предузетништва – иницијативе Европске комисије коју је Република Србија преко Министарства привреде прихватила од самог почетка њене реализације.

На отварању су говорили и председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић, представник УСАИД Арменд Алиу; координатор ПСД пројекта, директор Сектора за планирање и развој РАС Ана Жегарац, директор Регионалне развојне агенције Златибор Славко Лукић.

Коориднатор пројекта Ана Жегарац истакла је да је кроз пројекат до сада обучено више од 400 полазника и достављено 180 бизнис планова за добијање бесповратне помоћи; кроз такмичење за финансирање набољих пословних идеја додељено је 60 грантова за започињање пословања и 30 грантова за даљи развој пословања, док је у току финална валидација за још 11 грантова за започињање посла и нових 22 за даљи развој пословања. Такође, одржани су и додатни тренинзи и менторинг за новоосноване привредне субјекте. Кроз овај програм фирме су имале прилику да излажу и на неком од 14 међународних сајмова, као и да учествују на два Б2Б сусрета. 

“Пословни сусрети на Златару” организовани су у сарадњи са са Регионалном развојном агенцијом Златибор, уз подршку Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа (ЦРЈП), Регионалне агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа и Регионалне развојне агенције Санџака-СЕДА.

Сутра ће бити одржана радионица на тему  “Од Старт уп-а до успешне компаније – транзиција у пословању ММСПП", на којој ће говорити искусни предавачи, експерти из те области.