Вести

Тринаест српских компанија у Дубаиjу

Feb 19, 2019

18. фебруара, 2019. године – Тринаест српски компанија представља своје производе на највећем светском сајму хране, пића и угоститељства Gulfood у Дубаију.

Српске прехрамбене компаније и ове године, у организацији Развојне агенције Србије и Привредне коморе Србије, представљају своје производе на Gulfood сајму у Дубаију, који се одржава од 17. до 21. фебруара.

На највећем светском сајму хране, пића и угоститељства, међу 5.000 излагача из 186 земаља света, Србија има своје представнике - 13 компанија које излажу и шест које имају статус посетилаца.

На националном штанду Србије, у Хали Шеик Саид, своје производе представљају: "Zdravo organic", "Master fruits", "PIK Bečej", "Bahus", "PIK Južni Banat", "ITN Group", "PIP Novi Sad", "Nektar", "Benlian food", "Mundorama", "Bernstein doo", "Damar confit и сирана "Јовановић".

Посетиоци Gulfood-a могу да се упознају са широким асортиманом српских производа: од сокова и сокића за најмлађе, преко пиринчаних и кукурузних плочица, пиринчане каше, џемова, енергетских напитака, свежих српских тартуфа и производа од тартуфа, до ајвара, воћа, поврћа, тортиља и врхунских сирева.

У својству посетилаца на Gulfood-у су компаније The Truffles CO. ltd", "Tisacoop LTD", "BMD", "Agranela", "Agropartner" и "Mirotin Tisa".

Сајам Gulfood 2019 отворио је шеик Хамдан Бин Рашид ел Мактум, заменик владара Емирата Дубаи и министар финансија УАЕ. Амбасадор Србије у УАЕ, Станимир Вукићевић посетио је штанд Србије и разговарао с представницима компанија о могућностима пласмана производа на тржиште УАЕ и шире.

С обзиром на то да Уједињени Арапски Емирати увозе више од 80 одсто прехрамбених производа, од чега 50 одсто поново извозе у земље Залива и источну Африку, улазак на ово тржиште представља дугорочно обезбеђивање пословања свим произвођачима хране и пића из света.

Успех компанија из Србије током прошлогодишњег наступа потврдили су извозни послови вредни више од два милиона евра, док су представници српских фирми одржали више од 430 билатералних разговора и састанака са потенцијалним партнерима из УАЕ, других земаља Блиског истока и осталих држава заинтересованих за увоз хране из Србије.

Највеће интересовање за наше производе показали су потенцијални партнери из Дубаија, Омана, Катара, Русије, Канаде, Најробија, Индије, Египта, Саудијске Арабије, Бахреина, Кине и Јужне Кореје, наводи се у саопштењу.