Вести

Три милиона евра за компаније из Србије

May 27, 2019

Представници компанија из Србије, које су учествовале на Mеђународном сајму робних марки „PLMA“ у Амстердаму, одржали су скоро 500 билатералних разговора и договорили извозне послове вредне око три милиона евра.

Развојна агенција Србије (РАС) и Привредна комора Србије (ПКС), и ове године традиционално су организовале наступ домаћих компанија на Mеђународном сајму робних марки „PLMA“, одржаном 21. и 22. маја у Амстердаму. 

„Све је више српских компанија заинтересовано да се представе као излагачи на сајму PLMA  на Националном штанду Србије. Ове године имали смо седам нових компанија. Планирамо да следеће повећамо изложбени простор и очекујемо нове излагаче“, истакла је Зорана Делић из Центра за организацију сајмова ПКС. За српске компаније заинтересоване да извозе своје производе под робним маркама, сајам је био шанса за нове пословне контакте и могућност да уђу у глобалне, водеће, малопродајне ланце, додаје Делић.

Већина заинтересованих партнера је из земаља ЕУ, региона Западног Балкана, Русије и Заједнице независних држава, као и из Израела, Египта, Либана.  За увоз прехрамбених производа из Србије заинтересовани су САД, Бразил, Канада. Одржани су састанци са представницима водећих светских трговинских ланаца као што су: „Albert Heijn BV“, Холандија, „Axfood“, Шведска, X5, Русија, „Edeka“, Немачка, „Ahold“, Холандија.

У оквиру Националног штанда Србије своје производе представило је 15 компанија: „ИТН Group“ – Београд, „Master Fruits“ – Београд, „Хибрид“ – Београд, „Лаки“ – Ариље, „Jaffa“ – Црвенка, „Венац“ – Стара Пазова, „Агранела“ – Ваљево, „MIN Commerce“ – Београд, „Fruitica”- Чантавир, „ПИП“-Нови Сад, „Packom International“-Београд, „Алпис“-Ковин,“Пар Пак“-Земун, „Конлид“-Нова Пазова и „Carnex“-Врбас.

Представници Амбасаде Србије у Холандији посетили су национални штанд и у разговору са српским излагачима подржали настојања  наших компанија да пласирају производе на захтевна тржишта како ЕУ тако и шире.

PLMA“ више од 30 година представља водеће место на коме се сусрећу произвођачи са представницима највећих малопродајних ланаца.  

Ове године сајам је посетило преко14.000 стручних посетилаца из више од 110 земаља.

Брошуру можете погледати ОВДЕ.

 

 
  
  
  
Наступ спрских компанија на међународном сајму робних марки „PLMA“, Фото: Браца Надеждић