Вести

СВЕТСКА БАНКА: СРБИЈА ЛИДЕР ПО СПРОВЕДЕНИМ РЕФОРМАМА КОЈИМА ЈЕ ПРИВУКЛА СТРАНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Oct 26, 2017

БЕЧ - 26. октобра, 2017. године - Светска банка је прогласила Србију најбољом земљом у Југоисточној Европи по критеријуму спроведених реформи на основу којих је постала привлачнија страним инвеститорима.

На Форуму о конкурентности привлачења инвестиција у Бечу, у организацији Светске банке признање су у име Владе Србије примили в.д. директора Развојне агенције Србије (РАС) Радош Газдић и државни секретар Министарства привреде Милун Тривунац.

Из Светске банке су похвалили реформске потезе Србије, посебно истичући усвајање Закона о улагањима, а Србија је означена као земља која је била наијиновативнија у овом делу Европе у привлачењу страних инвестиција.

Газдић је оценио да је прошле године РАС реализовао 22 инвестициона уговора, који ће у наредном периоду донети око 236 милиона евра инвестиција и отворити више од 16.000 радних места, што је рекорд у последњих десет година. 

Само у току ове године забележено је око 50 писама о намерама за инвестирање у Србији, што свакако говори о повећаном интересовању страних инвеститора и бољим условима за улагање у Србији“, рекао је Газдић.

Тривунац је на Форуму истакао да је Србија напредовала у многим конкурентским областима, а према анализи индекса конкурентности, од 12 стубова, остварила највећи напредак у осам најважнијих области.

Према његовим речима, у наредном периоду, Министарству привреде ће у фокусу бити мере за повећање конкурентности, што ће допринети и повећању стопа привредног раста.
Издвојио је шест кључних мера – привлачење стратешких инвестиција, повећање извоза, бржи раст старт-ап компанија и већи допринос брзорастућих малих и средњих предузећа, регионалну специјализацију прерађивачке индустрије, решавање проблема великих губиташа и креирање нове индустријске политике.

Министарство привреде у сарадњи са Светском банком ради на доношењу нове индустријске политике до 2030. године, у оквиру које ће бити дефинисане мере и механизми којима је у фокусу развој иновација, примена концепта Индустрија 4.0, и паметна специјализација прерађивачке индустрије Србије”, рекао је Тривунац.