Вести

СТУДЕНТИ ПРЕДСТАВИЛИ ИДЕЈЕ ЗА РАЗВОЈ РЕГИОНА СРБИЈЕ

Jun 27, 2017

Додела награда у вредности од 4 милиона динара у понедељак 3. јула

 

БЕОГРАД – 27. јуна, 2017. године - Петнаест најбољих пројектних идеја студената за регионални развој представљено је данас у Српској академији наука и уметности (САНУ), од којих ће седам најбољих, по оцени стручне комисије, добити у понедељак, 3. јула, награде из укупног наградног фонда Развојне агенције Србије (РАС) од чак четири милиона динара.

 

Конкурс за избор најбољих пројектних идеја РАС је расписао крајем децембра прошле године, а пријавило се укупно 69 тимова из целе Србије.

На основу пристиглих радова можемо слободно рећи да Србија може да буде поносна на младе генерације које ће учествовати у креирању будућности наше земље. Кажу да се успех професора мери успехом њихових студената, те овом приликом желим да честитам и свим професорима који свакодневно утичу на развој потенцијала студента и усмеравају њихове капацитете у правом смеру“, казала је извршна директорка РАС Тамара Јуренић приликом отварања скупа.

Председник САНУ и председник жирија проф др Владимир Костић је, у обраћању студентима, навео да ће се стручна комисија потрудити да критично, одговорно и објективно процени њихове радове, као и да ће њихове идеје дати онај допринос који је Србији неопходан.

Најбоље рангирани пројекат биће награђен са милион динара, другопласирана идеја са 800.000 динара, а трећепласирана са 600.000 динара.

Са по 400.000 динара биће награђени пројектни тимови у посебним категоријама: најбоље брендинг решење, решење за најбољи утицај на животну средину, решење за најбољи допринос новом запошљавању и решење за најбољи утицај на развој заједнице.

Идеја конкурса је представљање инвестиционог пројекта у једном региону или делу региона у Републици Србији, као потенцијалној могућности привредног развоја, првенствено регионалног, али и свеукупног.

 

Поред председника САНУ, чланови стручне комисије су министар привреде Србије Горан Кнежевић, министар без портфеља задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и извршна директорка РАС Тамара Јуренић.

Међу члановима стручног жирија су и секретар Одељења друштвених наука САНУ проф. др Часлав Оцић, генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић, предавач на Факултету за медије и комуникацију Бојан Јоксимовић, директор Сектора за планирање и развој РАС Ана Жегарац и директор Сектора за регионални развој РАС Слободан Петровић.

Списак високошколских установа и њихових пројеката, који су добили највише бодова и прилику да своје радове излажу пред стручном комисијом налазе се на сајту РАС ОВДЕ.