Вести

Српски винари на сајму „Prowein“ у Немачкој

Mar 20, 2023

Произвођачи вина и ракије из Србије и ове године наступају на Међународном сајаму вина и алкохолног пића Prowein у Дизелдорфу у Немачкој, од 19. до 21. марта. Манифестација се одржава у 17 хала, а излагачке категорије обухватају вино, шампањац, жестока пића, craft пиво и јабуковачу

 

На Националном штанду Србије своју понуду представља девет излагача: Фрушкогорски Виногради, Винарија Doja, Винарија Драшковић, Винарија Веркат, Винарија Рубин, Винарија Pusula, Винарија Савић, Винарија Венчац и Tandex/Петра винарија.

Првог дана сајма, као амбасадор српских вина Каролина Гилби, одржала је Masterclass Serbia ProWein - Taste the difference. Власница престижне титуле Master of Wine публици је представила српска вина из различитих винородних регија, пажљиво одабраних да прикажу диверзитет и неоткривене потенцијале српске винске сцене.

 

Да је Prowein централни догађај и врхунска међународна пословна платформа у области вина и јаких алкохолних пића потврђују и бројеви. Током три дана прошлогодишње манифестације представило се преко 5.700 излагача из 62 земље, док је број посетилаца износио око 38.000. На поменутом сајму,  топличка винарија "Doja" постигла је запажен успех освојивши два висока признања, златно и сребрно одличје "Best of Show Special Awards" у категорији најбољих светских вина. Винарија "Doja" је награђена признањима за вино " Doja Breg Prokupac 2017", које се овенчало златном медаљом, док је вино " Doja Breg Cabernet Sauvignon 2017", добило сребрну медаљу.

Међународни сајам вина и алкохолних пића Prowein једна je од највећих и најзначајнијих специјализованих изложби вина, винарске опреме и алкохолних пића у Европи и на свету, на којој се сусрећу дистрибутери и представници водећих малопродајних ланаца. Ове године, по први пут, сегмент вина без алкохола, као и она са ниским садржајем алкохола, по први пут ће добити засебну сајамску целину, која носи назив World of Zero.

Наступ домаћих компанија у оквиру Националног штанда заједнички организују Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије.

 

 

Дигитални каталог компанија излагача доступан је ОВДЕ.