Вести

Српске компаније пред пола милиона купаца на сајму у Шангају

Nov 06, 2019

Развојна агенција Србије (РАС) и Привредна комора Србије (ПКС) организовале су наступ 10 домаћих компанија у оквиру националног штанда, на Кинеском међународном сајму увоза EXPO у Шангају, који се одржава од 5. до 10. новембра, 2019. године.

Српске компаније имаће добру понуду за више од пола милиона купаца, колико се предвиђа да ће посетити Кинески међународни сајам извоза EXPO у Шангају, а једна компанија из Србије ће током сајма потписати са кинеским партнером уговор о извозу меса вредан чак 60 милиона евра. 

Свечаном отварању сајма присуствовала је и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која предводи делегацију из Србије која је у посети Кини до 8. новембра. Премијерка је на отварању поручила да се привредни раст и развој у 21. веку могу постизати искључиво у сарадњи са другим државама, а не на њихов рачун, и истакла да је Србија важно чвориште иницијативе „Појас и пут“. Она је, уз председника Кине Си Ђинпинга, Француске Емануела Макрона, грчког премијера Киријакоса Мицотакиса и премијера Јамајке Ендруа Холмеса, један од главних говорника на отварању Сајма ЕXРО, који је окупио око 150 земаља и региона и 3.000 компанија које ће се представити на 400.000 квадратних метара изложбеног простора.

У оквиру делегације Србије и Српско-кинеског пословног форума, одржаног 5. новембра, председник ПКС, Марко Чадеж  подсетио да је на прошлогодишњем, првом ЕXРО сајму, када је Србији било омогућено да доведе шест компанија, резултат био шест потписаних уговора. На пословном форуму присуствовало је око 160 учесника, а потписан је и Меморандум о разумевању између Канцеларије за ИТ и еУправу Владе Србије и кинеске компаније Хуавеј.

За неколико дана, такође у Шангају, биће одржан сајам вина „Pro vine“, на којем ће се на националном штанду који организују РАС и ПКС, представити 11 винарија и три дестилерије.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ СА САЈМА

ПОГЛЕДАЈТЕ БРОШУРУ