Вести

Српске компаније освајају Израел

Nov 28, 2019

Развојна агенција Србије (РАС) и Привредна комора Србије (ПКС), по први пут су организовале наступ српских компанија на Међународном сајму хране и пића "Исрафоод" Тел Авив, који се одржава од 26. до 28. новембра 2019. године. Према првим анализама, компаније су одржале око 300 састанака са потенцијалним партнерима из Израела, а очекивана вредност извозних послова је око 1,2 милион евра.

На националном штанду Србије представиле су се компаније: АГРАНЕЛА, Ваљево, АГРОПАРТНЕР, Лучани, BMN MALINAS, Пожега, COLD PRESSOK, Београд, ЕУРО ФРИГО, Пожега, INTERFOOD 60, Чачак, ITN GROUP, Београд, MASTER FRUITS, Београд, ПИК БЕЧЕЈ, Бечеј, SANUM PER FRUCTUS, Крагујевац.

Поред излагача, сајам су посетиле још две српске компаније, Млекара Шабац и ГМП Јарменовци.

Српске фирме представиле су своје производе међу којима су замрзнуто воће и поврће, сушено воће и печурке, смути производи, хладно цеђени воћни сокови, млеко и намази на бази орашастих плодова, веган и производи без глутена.

Првог дана сајма штанд је посетио амбасадор Србије у Израелу, Милутин Станојевић, са сарадницима, и искористио прилику да упозна представнике српских компанија са тржишним потенцијалима и условима пословања у Израелу, царинским и нецаринским баријерама и потребним сертификатима.

Да би компаније пословале на тржишту Израела потребно је да производи буду сертификовани по Кошер стандарду. Већина српских компанија излагача поседује Кошер сертификат, што је већ добар основ за почетак преговора са израелским партнерима.

У току сајма за излагаче је организована посета и састанци са два трговинска ланца у Израелу, Схуферсал - највећим ланцем са 240 објеката и Рами Левy, ради упознавања  са условима продаје и пласманом на израелско тржиште, како под брендом компаније, тако и под робном марком.

Другог дана сајма одржани су састанци са Федерацијом израелских привредних комора.

На сајму Исрафоод, поред Србије, представиле су се Пољска, Украјина, Чешка, Белорусија, Француска и Бразил са својим националним павиљонима. У питању је највећи међународни сајам хране и пића у Израелу који представља јединствено место сусрета произвођача и увозика. Сајам се одржава сваке године у оквиру Израелске недеље хране.

Погледајте сајамску брошуру ОВДЕ