Вести

СРПСКЕ КОМПАНИЈЕ НА САЈМУ WORLD FOOD У МОСКВИ

Sep 19, 2021

 

На међународном сајму хране и пића WORLD FOOD MOSCOW који се од 21. до 24. септембра одржава у Москви, извозну понуду представиће седамнаест српских произвођача воћа и поврћа, месних прерађевина, вина, алкохолних производа и зачинских додатака. Наступ домаћих компанија организују Развојна агенције Србије (РАС) и Привредна комора Србије (ПКС) како би промовисали потенцијале домаће привреде, подржали извознике и како би домаћи привредници повезали са пословним партнерима у иностранству.

 

У оквиру Националног павиљона Србије, на површини од 160 м², производне капацитете и извозне потенцијале представиће Златиборац, Мачкат, Fruct Company, Удовице, Select Fruit, Суботица, Телек Паприка, Мартонош, Apple World, Сомбор, Будимка, Пожега, Copa-Cooperative of Pannonian Apples, Добановци, Simex Original, Суботица, Celanova Agro, Вршац, Mirax Agrar, Београд,  Винарија Чока,Суботица; Master Frigo, Златибор, Menex из Крушевца, PDM Agro Fruit, Пударци Ћирић Агро МЂЖ, Тител, СД паприка, Мартонош и Terra Optima,Топола.

Србија је годинама међу водећим извозницима пољопривредно прехрамбених производа у Руску Федерацију и за домаћи аграр, ово тржиште, уз коришћење трговинских преференцијала на основу Споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске заједнице, представља, дугорочно посматрано - изузетан пословни и извозни потенцијал“, каже Дејан Делић, директор Представништва ПКС у Руској Федерацији.

Сваке године ова манифестација повезује хиљаде компанија из целог света са кључним руским купцима хране и пића, експертима малопродаја водећих руских трговинских ланаца супермаркета, велетрговцима, дистрибутерима, представницима сектора HoReCa и локалним произвођачима хране, истиче директор Представништва ПКС. Према његовим речима, догађај је идеална пословна платформа за промоцију нових производа у оквиру хране и пића у Русији и региону.

У првој половини 2021. Србија је у Руску Федерацију извезла 529,34 милиона долара вредности производа, уз раст од 17,2 одсто у поређењу са претходном годином. Реално је очекивати да ће српски извоз у руску федерацију у 2021. премашити милијарду долара. Укупна трговинска размена две земље, у првом полугодишту износи милијарду и 248 милиона долара, уз рекордну покривеност увоза извозом у висини од 73,6 одсто. Од пољопривредно прехрамбених производа Србија је  у првој половини 2021. у Русију највише извозила јабуке, млади сир, јагоде, смрзнуте вишње и малине, али и храну за кућне љубимце, воћне саднице, семенски кукуруз и соју.

„WORLD FOOD MOSCOW“ је водећи сезонски међународни сајам из области хране и пића на тржишту Русије и земаља бившег Совјетског Савеза која се одржава на површини од преко 58.000 m² у оквиру сајамског изложбеног простора „Crocus Expo“ у Москви.

Ове године обележава 30 година постојања, а у 2020. години сајам је посетило преко 30.000 посетилаца који су имали прилику да се упознају са производним програмом више од 1.760 излагача из 65 земаља света.