Вести

СРПСКА ПРИВРЕДА НА САЈМУ У МОСТАРУ

Apr 05, 2022

 

На 23. међународном сајму привреде у Мостару од 5. до 9. априла извозну понуду представиће 18 српских компанија из сектора пољопривреде и прехрамбене индустрије, металске, текстилне, хемијске и индустрије прераде дрвета.

 

1649941144135.jpg

Фото: ПКС

 

У организацији ПКС и Развојне агенције Србије на Националном штанду у Мостару представиће се ЈОВИЋ СЕРВИС И РЕМОНТ ДОО (производња виљушкара); ТЕХНО-ЕКОНОМИК (производња школског намештаја); ПИРОЋАНАЦ ДОО (производња веша); ЕУРОПЛАСТ ДИНИЋ ДОО (производња намештаја од пластике); РУБИН АД КРУШЕВАЦ (производња вина и безалкохолних пића); МПМ ПОЛИПЛАСТ ДОО (производња пластичне амбалаже); ГАЛЕБ МЕТАЛ ПЕК ДОО (производња металних затварача); ИНДУСТРИЈА МЕСА НЕДЕЉКОВИЋ; ТЕХНОМАРКЕТ ДОО (производња алуминијумских врата и прозора); МЕДЕЛА  АД (производња кекса); АЛБУС АД (производња средстава за хигијену); ИЗОЛИР АД (производња пластичних цеви); МИН – КОМЕРЦ ДОО (производња сосева и зачина); АРТ ИВАЛ ДОО (производња чоколада); ТИГАР АД (производња производа од гуме); ПРОГЕН СОЛУШНС ДОО (производња хемијских средстава); ДПС КЛАС ГРУП ДОО (производња брашна); ДУНАВ ГРОЦКА ДОО (производња предива за текстилну индустрију).

„Идемо у Мостар, водимо привреднике и у Берлин на сајам свежег воћа и поврћа Fruit Logistica, трудимо се да компаније из Србије повезујемо што више, колико можемо са страним тржиштима и страним партнерима“, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) и истакао да је, упркос глобалној кризи, приоритет Коморе интернационализација и повезивање компанија у региону и свету.

Мостарски сајам привреде https://www.mostar-fair.com/bs... по броју излагача и посетилаца, једна је од најважнијих сајамских изложби у Босни и Херцеговини. На простору од око 30.000м2 окупља сваке године излагаче из више од 20 земаља региона и Европске уније. Ове године земља партнер је Мађарска, а Србија је то била 2018. године.

Ова манифестација добра је прилика за компаније из Србије да представе своје производе, ојачају постојеће и успоставе нове пословне везе са партнерима из Босне и Херцеговине, региона и осталим излагачима.  Током трајања сајма предвиђена је и подсајамска манифестација – Сајам туризма Мостар, која ће представити и промовисати туристичке потенцијале и повезати понуде туристичких агенција.

У протеклој деценији робна размена Србије и БиХ је удвостручена уз раст и суфицит на српској страни. БиХ је 5. спољнотрговински партнер Србији, 3. извозно  тржиште и 8. дестинација по увозу. Прошле године размена између Србије и Босне и Херцеговине повећана је за око 600 милиона евра и вредела је 2,34 милијарди евра, 34 одсто више него 2020. Извоз робе из Србије у БиХ порастао је за 352 милиона евра или скоро 30 процената и премашио 1,5 милијарде евра. Суфицит је достигао 782,3 милиона евра, 105,2 милиона евра више, у поређењу са 2020. годином. Са партнерима у БиХ послује више од 7.600 компанија из Србије. 

 

1649941160348.jpg 1649941163307.jpg

Фото: ПКС