Вести

ПРОЈЕКАТ РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ СРБИЈЕ НАЦИОНАЛНИ ПОБЕДНИК И ПРЕДСТАВНИК СРБИЈЕ НА ЕЕПА2017

Jul 18, 2017

 

 

 

ПРОЈЕКАТ РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ СРБИЈЕ НАЦИОНАЛНИ ПОБЕДНИК

И ПРЕДСТАВНИК СРБИЈЕ НА ЕЕПА2017

Пројекат Развојне агенције Србије у конкуренцији за престижну европску награду

                                                                           

 

БЕОГРАД – 18. јула 2017. године – Пројекат подршке развоју приватног сектора (ПСД), којим је Развојна агенција Србије (РАС) аплицирала за такмичење за најбољу идеју у области промоције предузетништва „ЕЕПА 2017“,  у  категорији „Подршка интернационализацији пословања ММСПП“, национални је победник и представник Србије у оквиру тог европског такмичења.

Жири ће одлучити о кандидатима који улазе у ужи круг за освајање награде, 26. септембра у Бриселу, у конкуренцији коју чини 28 земаља чланица ЕУ, као и Исланд, Норвешка и Турска. Свечано проглашење победника заказано је за 23. новембар у Естонији.

Такмичење „ЕЕПА“ (European Enterprise Promotion Awards) је иницијатива Европске комисије, која има за циљ да препозна и награди изузетне примере подршке и промоције предузетништва. Европско признање победницима доноси видљивост и промоцију  широм Европе и као позитиван пример инспирише друге да покрену посао.

ПСД пројекат спроводи РАС у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој „УСАИД“, у три града (Врање, Лесковац и Нови Пазар) и девет општина (Прешево, Бујановац, Медвеђа, Рашка, Сјеница, Тутин, Прибој, Пријепоље и Нова Варош) јужне и југозападне Србије. ПСД пружа подршку микро, малим и средњим предузећима и предузетницима (ММСПП); удружењима/кластерима и омладинском и женском предузетништву у лакој, прехрамбеној и текстилној индустрији, у циљу повећања извоза и продаје и креирања нових радних места.

У оквиру пројекта до сада је подржано је 184 ММСПП и осам удружења/кластера, кроз тренинге, менторинг, консалтинг и техничку помоћ; одобрено је 76 пројеката; реализовано 12 међународних сајмова; као и два билатерална (Б2Б) сусрета.  

Пројекат пружа и подршку женском и омладинском предузетништву, а до сада је кроз тренинге за почетнике у бизнису обучено  више од 400 полазника и достављено 180 бизнис планова за добијање бесповратне помоћи; кроз такмичење за финансирање набољих пословних идеја додељено је 60 грантова за започињање пословања и 30 грантова за даљи развој пословања, а одржани су и додатни тренинзи и менторинг за новоосноване привредне субјекте. Више о пројекту налази се на сајту РАС.