Вести

Произвођачи органске хране из Србије договорили извоз € 2,5 мил

Feb 26, 2020

У оквиру националног павиљона Србије, под слоганом "We speak organic", 11 српских органских произвођача представило је свој широк производни асортиман на Међународном сајму органске хране BIOFACH 2020 у Нирнбергу, у Немачкој. Српске компаније су током сајма реализовале преко 550 пословних контаката, потписана су три предуговора, а договорен је и извоз у вредности вишој од 2,5 мил ЕУР.

Широким асортиманом производа који обухвата свеже, сушено, лиофилизирано и замрзнуто воће, поврће, производе од житарица, џемове од органског воћа и нискоенергетске намазе од малина, своје производне програме представили су Ecoagri Serbia, из Беле Цркве, Дреновац из Ариља, Задругар из Љубовије, All Natural Foods из Нове Пазове, Мenex из Крушевца, Master Food из Ужица, ITN Group из Београда, Mirax Agrar из Београда, Био Панон из Бачке Паланке, Nisha из Црне Траве и Organic Jović из Чуруга.

Иако заузима тек око 1% укупног светског тржишта хране, органски производи постају све траженија роба у свету и све је значајније учешће ових производа у светским трговинским токовима.

Органска производња у Србији у 2018. години одвијала се на укупној површини од 19.255 ха, било да се ради о производима који су већ сертификовани или онима који су у процесу добијања сертификата за органски производ.

У претходном периоду, највише се извозило смрзнуто воће, а међу најзаступљенијима биле су смрзнуте малине, купине и вишње. Србија је у претходном периоду највише извозила у земље Европске уније: Немачку, Холандију, Аустрију, Италију, Француску и Белгију, а извоз је пласиран и у Канаду и САД.

Наступ српских произвођача на овој сајамској манифестацији организовали су Развојна агенција Србије и Привредна комора Србије, у сарадњи са Швајцарским програмом за промоцију извоза (СИППО) и Националном асоцијацијом Serbia Organica.

 

Брошуру можете погледати ОВДЕ.