Вести

EXPO 2020 DUBAI: ПРИВЛАЧЕЊЕ ИНВЕСТИЦИЈА ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА У БАЊЕ И КЛИМАТСКА МЕСТА СРБИЈЕ

Jan 30, 2022

Развојна агенција Србије (РАС) и Експо Србија тим организују сутра, 31. јануара 2022. године у 13 часова трећу инвестициону конференцију на Павиљону Србије на Светској изложби Експо 2020 Дубаи,  у Дубаију. Ова конференција биће посвећена улагањима у бање и климатске области у Србији, односно смештајне и хотелске капацитете у циљу употпуњавања туристичке понуде Србије.

Expo 2020 Serbia - SERBIAN PAVILLION

 

Инвестициона конференција Србије „Spa&Wellness Real Estate“ дешава се у току Експо тематске недеље „Health and Wellness“ и представиће светској јавности специјалан сегмент туристичке понуде Србије као што су бање и климатске области земље и бројне могућности за даља улагања у изградњу нових и адаптацију постојећих смештајних капацитета.

Учесници конференције, поред РАС, биће представници града Чачка и Туристичке организације овог града који ће представити потенцијаним инвеститорима могућности улагања у три бање на територији Чачка и Овчарско-кабларске клисуре. Такође, своју успешну пословну причу представиће реномиране компаније које су већ реализовале инвестиционе пројекте управо у сегменту бањског туризма.

Директор Сектора за међународну сарадњу у РАС, Никола Јанковић истиче да је инвестициона конференција на Експоу одлична прилика да се пред међународном јавношћу промовишу улагања и привуку нове инвестиције у бањска подручја како би се креирали капацитети за привлачење већег броја туриста из целог света.

„О туристичком потенцијалу бања и климатских подручја Србије говори и чињеница да су бањске области једна од најпосећенијих туристичких локација у земљи. У првих десет месеци 2021. године у бањама и климатским местима у Србији  је забележено око 2,4 милиона ноћења, а како је од тога чак 90%  домаћих туриста, велики је потенцијал за даљи развој и подстицање популарности ових локација међу страним гостима, истиче Јанковић.

Он додаје да ће у публици бити представници светски познатих премиум ланаца хотела, глобално значајна имена у spa&wellness бизнису и други потенцијални инвеститори, те се очекује велико интересовање инвеститора из целог света за бање и медицинске центре Србије.

Србија је земља са 28 бањских места и 19 специјалних климатских области и традицијом бања, купатила и лечилишта чији почеци сежу све до периода Римског царства. Бање у Србији богате су натријумом, сумпором, калцијумом, калијумом и магнезијумом, а температура термоминералне воде достиже и 110 степени целзијусових у неким местима.