Србија има идеалне природне услове за гајење усева, воц́а и поврц́а. Земљиште је и даље једно од најчистијих у Европи, а највец́и део воц́а се узгаја у савршеним условима; ручно је брано, пажљиво чувано и упаковано са циљем постизања и очувања највишег могуц́ег квалитета и јединствен укус. Различити климатски услови и обилни земљишни ресурси у Србији створили су јединствену прилику за развој примарне производње поврц́а.
Одличан сировинска база, мрежа споразума о слободној трговини, као и дуга традиција производње хране високог квалитета и јаких регионалних брендова су кључни разлози доласка светски познатих међународних компанија у Србију. Као што је вец́ наведено, прехрамбена индустрија је привукла значајне стране директне инвестиције, било да је реч о вредности или о броју пројеката.
Поред одличних сировина и услова за производњу здраве хране високог квалитета, инвеститори се могу ослонити и на међународно признате институте у Србији. Истраживање се углавном фокусира на технолошки напредну производњу која доводи до семена и биљне производње високог квалитета, по свим еколошким стандардима. Осим тога, српски закон забрањује производњу и увоз генетски модификоване (ГМО) хране и семена.
Храна произведена у Србији је присутна широм света, од Јапана до САД, и продаје се под српским брендовима у највец́им светским ланцима супермаркета попут Тесцо, Лидл, Асда, Спар, Царрефоур, Метро, Идеа, Леадер прице, Копеика , и Реwе. У 2014. Србија је извезла пољопривредних производа у вредности од 2,34 милиона евра, што је за 10% више него у истом периоду прошле године, и чини је једним од ретких индустрија које бележе трговински суфицит (преко милијарде евра). Међународни купци имају константно растућу потражњу за српским тартуфима, малинама, јабукама, кукурузом, соковима, концентратима, пиреима, џемовима, замрзнутим и сушеним воћем, и осталим првокласним производима.