Вести

Потписан уговор о сарадњи између два факултета и компаније "Brose"

Oct 16, 2020

Студенти Машинског и Електротехничког факултета у Београду имаће прилику да практична знања стичу у производним погонима и развојном центру реномиране немачке компаније "Brose".

 

Уговор о пословно-техничкој сарадњи са представницима ове компаније Романом Страхосом и Томасом Шпанглером, потписали су декани високошколских установа проф. др Радивоје Митровић и проф. др Мило Томановић.

После потписивања споразума продекан за научно истраживачку делатност Машинског факултета Александар Симоновић изјавио је да ће сарадња подразумевати и оквир за унапређење образовања и припрему кадрова за једну високо технолошку компанију каква је Brose, али и учешће у развојним пројектима и научно истраживачком раду.

“За нас је посебно задовољство чињеница да компанија Brose не само да овде отвара производни погон већ и развојни центар који ће формирати и развијати уз помоћ наших инжењера и стручњака. То је показатељ да ми школујемо квалитетан кадар на светском тржишту радне снаге”, навео је Симоновић.

Он је још рекао да се Brose бави аутоиндустријом чији смер развоја тренутно иде као новој врсти – електричним возилима, те да очекује развој у том смеру.

Фото: Тањуг / Зоран Зестић

 

Пре склапања споразума, председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са извршним директором ове престижне компаније Урлихом Шрикелом, која је започела изградњу фабрике ауто-мото делова у Панчеву и планира запошљавање 1.100 радника и улагања у Србији од најмање 180 милиона евра до краја 2026. године.

Она је истакла да је циљ и визија Владе  подстицање управо оваквих врста инвестиција и долазак компанија које у Србији препознају не само добро тржиште, већ и капацитет и квалитет стручног кадра, а што се у исто време подудара са економско-стратешким приоритетима Владе Србије, а то је економија заснована на знању и иновацијама.

Шринкле је обавестио да ће прва фаза градње фабрике у Панчеву бити завршена 2021. године, а производња ће почети крајем следеће године.

Премијерка Брнабић нагласила је да је успостављање сарадње са универзитетима у Србији, пре свега са Електротехничким и Машинским факултетом, као што је учинила компанија „Brose“, од суштинске важности јер је један од циљева Владе дубље и ефикасније повезивање компанија са образовним системом и студентима.

Извршни директор Brose Урлих Шрикел казао је да од укупно 1.100 радника које ће запослити, 460 њих ће бити са високом стручном спремом, што је више од 40 одсто укупног броја. Он је додао да ће осим производних погона, фабрика имати и одељење које ће се бавити развојем, због чега су и неопходни квалификовани кадрови који се баве производњом хардвера и софтвера.

 

Фото: Тањуг / Зоран Зестић