Вести

ПОСТАВЉЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ФАБРИКУ ЕЛЕКТРОМОТОРА НИДЕК КОРПОРАЦИЈЕ

Dec 10, 2021

 

У Новом Саду, у у Индустријској зони Север 4, обележен је почетак изградње фабрике мотора за електрична возила NIDEC Corporation.

 

Фото: Тањуг

 

Јапанска компанија Nidec Corporation светски је лидер у производњи свих врста електромотора и њихова инвестиција у Новом Саду тренутно представља једну од највећих инвестиција у земљи. Планирано је да овим пројектом запосле око 1.000 нових радника.

Улагање у Србију део је дугорочне стратегије компаније, а покретање фабрике у Новом Саду први је корак ка успостављању европског индустријског парка Нидек. Када је реч о вредности улагања, у Европи је планирана инвестиција од приближно 1,5 милијарди евра.

Церемонији постављања камена темељца присуствовао је председник Републике Србије Александар Вучић, градоначелник Новог Сада господин Милош Вучевић, Његова екселенција Такахико Кацумата, ванредни и опуномоћени амбасадор Јапана у Републици Србији.

Председник Вучић је изјавио да ће фабрика групације NIDEC Corporation, као и фабрика гума јапанске компаније Toyo Tire у Инђији, бити завршене за годину дана, те да се завршетак тих фабрика поклапа са обележавањем 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Јапана. Он је истакао да је долазак групације NIDEC Corporation фантастичан успех  за нашу земљу и да је било тешко довести таквог инвеститора, те да овакве компаније доносе најбољу и иновативну технологију.

 „Долазак компаније NIDEC значи да смо напредовали и да смо показали одговорно понашање према њиховој инвестицији. Још једна невероватна вест за Нови Сад и Војводину, огроман успех за нашу земљу“, истакао је председник Вучић и нагласио да све то говори о томе колико смо у последњих неколико година успели да направимо помак у конкретизовању односа Србије и Јапана, као и да данас постоји много више заједничких пројеката.

Председник и извршни директор NIDEC корпорације Ђун Секи најавио је ширење компаније у Србији и Европи, као и велика улагања у нашој земљи, што ће отворити велики број радних места.

 "Овде ћемо инвестирати огроман новац. Желимо да допринесемо развоју Србије. Наставићемо да растемо у будућности и зато нам је потребна нова локација. Желимо да се ширимо и у Србији и на европско тржиште и зато смо овде", нагласио је извршни директор јапанске корпорације Ђун Секи.

Нидек је основан 1973. године у јапанском граду Кјоту, а данас је светски лидер у производњи свих врста електромотора, са највећим уделом на светском тржишту малих вретенастих мотора који напајају хард дискове.

Корпорација послује у више од 40 земаља, са око 340 компанија у групи и запошљава више од 120.000 људи широм света.

 

Фото: Тањуг