Вести

ПАВИЉОН СРБИЈЕ НА ЕXPO 2020 ДОЧЕКАО МИЛИОНИТОГ ПОСЕТИОЦА ПРЕД САМ КРАЈ СВЕТСКЕ ИЗЛОЖБЕ У ДУБАИЈУ

Mar 22, 2022

 

Док истичу последњи дани Светске изложбе Еxpо 2020 Dubai, прве у арапском свету, Павиљон Републике Србије дочекао је милионитог посетиоца.

Фото: Expo 2020 Serbia

 

Србија је на величанственом ЕXPO 2020 освојила свет и светску медијску јавност достигнућима и иновацијама пре свега из сектора креативних индустрија, најмодернијих технологија и врхунске науке, представљајући се први пут на овој манифестацији под модерним брендом националне платформе Србија ствара / Serbia Creates. На најбољи могући начин представили смо своје економске, технолошке, иновационе, инвестионице и туристичке потенцијале. Од оживљавања праисторијског човека, до представљања прво гејминг села, стратегије за вештачку интелигенцију, врхунске VR технологије, незаборавних концерата, атрактивних сусрета који су нас повезали са свим меридијанима.

Током скоро шест месеци представљања на Светској изложби Еxпо 2020 Дубаи Србија је остварила више од 10.000 пословних контаката и постала тема светских медија захваљујући науци и иновацијима

 

“Оборили смо рекорде досадашњих представљања Србије на Светским изложбама и поставили нове стандарде нашег међународног презентовања у свету. Сваки посетилац нашег Павиљона понео је са собом слику модерне и иновативне Србије, о нама су писали бројни светски медији, креирали смо нови имиџа Србије и оправдали разлоге због којих су нас организатори Еxпоа видели као лидере у области креативних индустрија и иновација, које Влада Србије системски подржава последњих неколико година”, каже Ана Илић виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам и која предводи тим платформе Србија ствара.

У оквиру пословног програма који реализују Влада Србије, Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, током 9 тематских недеља у Дубаију, представило се више од 1200 привредника из наше земље, који су остварили више од 10.000 пословних контаката са потенцијалним партнерима из преко 100 земаља света.

Одржано је пет инвестиционих конференција које су окупиле преко 400 инвеститора из целог света, потписано је више од 40 уговора и предуговора, а више од 20 комапнија из Србије се припрема да отпочне пословање у Уједињеним Арапским Емиратама и на Блиском истоку.

 

Фото: Expo 2020 Serbia

 

Наступ Србије на Експоу обележиле су бројне иновације, о којима је говорио свет:

 

ОЖИВЉАВАЊЕ ПРАИСТОРИЈСКОГ ЧОВЕКА

Први пут у пред очима света је виртуелно оживљен праисторијски човек који је пре 10.000 година живео у Лепенском виру. Бројни светски медији писали су о овом револуционарном пројекту српске научнице Софије Стефановић и гејминг компаније “3laeral” из Новог Сада (део Epic games), а који је реализован помоћу јединствене МетаХуман технологије развијене у Србији.

 

ПРВО ГЕЈМИНГ СЕЛО

Највећа е-спорт продукцијска кућа на Балкану "Relog media" заједно са ТВ Арена Е-спортом премијерно је представила пројекат изградње првог светског Гејминг села (ГGaming village) у Србији као и прве Гејминг арене у свету за организацију светских еспорт турнира. Иначе, гејминг индустрија у Србији је једна од најбрже растућих грана креативних индустрија.

 

Фото: Expo 2020 Serbia

 

“СИЛИЦИЈУМСКА ДОЛИНА БАЛКАНА”

Нашу земљу називају још и расадником ITталената, лидером у креирању блоцкцхаин и финтецх технологија, дигитализацији… Србија је једна од ретких држава света која има Стратегију развоја вештачке интелигенције, а представљени су и Институт за вештачку интелиганцију, мрежа Научно-технолошких паркова, будући креативно-иновативни мултифункционални центар “Ложионица”.

 

ДИГИТАЛНА ПОЉОПРИВРЕДА

Србија је као поносни домаћин Европског центра изврсности за ИКТ решења у пољопривреди, представила дигиталну башту и нову визију будућности пољопривреде, у којој сензори постављени на роботе (симболично назване „Лала“ и „Соса“) Института “Биосенс” из Новог Сада,  могу да детектују  стање земље и биљке и да јој помогну да боље расте.

 

ПОБЕДА СРПСКОГ СТАРТАПА

На такмичењу “Супернова изазов” у оквиру Gitex Future Stars у Дубаију, највећем догађају посвећеном развоју стартапова у региону Блиског Истока, Северне Африке и Јужне Азије, стартап из Србије – “Joberty Technologies” освојио је награду за најбољи у категорији Маркетинг Тецхнологy у конкуренцији од 750 најбољих стартапова из целог света

 

МОДЕРНА ТРАДИЦИЈА

Кроз богат креативни музички програм представили су се највећи таленти Србије, који су у складу са темом “Инспирисани прошлошћу, обликујемо будуноћност” српску музику и традицију презентовали у потпуно новом и модерном руху. Међу њима су Стефан Миленковић и Неле Карајлић, Слободан Тркуља, DJ Сатори, маестро Петар Марић …

Светска изложба  Еxpo 2020 Dubai до сада је угостила 20 милиона посетилаца, а на њој су учествовале 192 земље. Еxpo Dubai своја врата затвара 31. марта, након 6 месеци изложбе највећих светских достигнућа са свих меридијана.

 

Фото: Expo 2020 Serbia