Вести

ОТВОРЕНА ФАБРИКА ЧОКОЛАДЕ „BARRY CALLEBAUT“ У НОВОМ САДУ

Oct 07, 2021

 

У Новом Саду отворена је фабрика чоколаде компаније Barry Callebaut. У овај погон инвестирано је 55 милиона евра, а иницијални капацитет производње мери се са 50.000 тона чоколаде. Фабрика у Новом Саду, биће, према речима компаније, регионални центар који ће снадбевати растуће тржиште чоколаде Југоисточне Европе.

 

Фото: Barry Callebaut

 

Barry Callebaut, са седиштем у Цириху, водећи је светски произвођач високо квалитетне чоколаде и какао производа. Изградња фабрике у Новом Саду почела је у марту 2020. године, и њој ће радити 100 радника.

Свечаном отварању производног погона присуствовао је председник Републике Србије Александар Вучић, заједно са званичницима Аутономоне Покрајине Војводине и града Новог Сада, и представнике компаније.

 

Фото: Покрајинска влада

 

Вучић је истакао да је поносан што је у Новом Саду отворена "фантастична фабрика чоколаде" ове компаније.

„Веома нам је важно сада да додатно улажемо новац у техничке универзитете у Новом Саду и у Војводини и на северу Србије дакле, да помогнемо, да урадимо све што је могуће да људи разумеју, када заврше своје школе, када заврше своје факултете, да могу да добију добар посао. И да се захвалим људима из Barry Callebaut, јер ангажију високо стручну радну снагу,“  казао је Вучић.

„Нови Сад је савршена локација за нас. Задовољан сам успешним почетком и уверен сам да се из Новог Сада можемо обратити брзо растућим тржиштима чоколаде у југоисточној Европи и постати добављач решења за купце у региону,” рекао је Петер Бооне, извршни директор Barry Callebaut групе.

Са годишњом продајом од око 6,9 милијарди CHF (6,4 милијарди ЕУР / 7,1 милијарди УСД) у фискалној 2019/20. години, компанија Barry Callebaut из Цириха је водећи светски произвођач висококвалитетних производа од чоколаде и какаа - од набавке и прераде какао зрна за производњу најбољих чоколада, укључујући чоколадне надеве, украсе и једињења.

Група води више од 60 производних погона широм света и запошљава разноврсну и посвећену глобалну радну снагу од више од 12.000 људи. Група Barry Callebaut служи целој прехрамбеној индустрији, од произвођача индустријске хране до занатских и професионалних корисника чоколаде, попут чоколадница, посластичара, пекара, хотела, ресторана или угоститеља.

 

Фото: Barry Callebaut