Вести

ОТВОРЕНА ФАБРИКА BAS BOYSEN У СУБОТИЦИ

Nov 19, 2021

 

Фабрика немачке компаније Boysen Abgassysteme (BAS), која спада у водеће светске произвођаче издувних система за аутомобилску индустрију, отворена је данас у индустријској зони у Суботици.

 

Предсеништво Србије/Гол

 

Погон се простире на око 38 хиљада квадратних метара, а према плану компаније у исти ће уложити 65 милиона евра, а до 2024. године компанија ће запослити 500 радника.

Немачка компанија Boysen, која је лидер у производњи издувних система у аутомобилској индустрији, у суботичком погону ће производити ауспухе за бренд аутомобила Мерцедес Бенз.

Обележавању почетка рада фабрике приствовао је председник Републике Србије, Александар Вучић који је рекао да је изузетно поносан што је овако модерна и аутоматизована производња имплементирана у Србији, у Суботици. Он се захвалио инвеститорима и истакао значај немачких инвестиција и инвеститора који, како је рекао, када улажу то чине на дуге стазе.

Ролф Диетер Гајзел, председник Групације Boysen Abgassysteme захвалио је председнику Србије и представницима власти за реализацију заједничког пројекта, нове фабрике издувних система у Суботици.

“Због високог технолошког стандарда производње погона у Суботици, потребна нам је висококвалификована радна снага. Због близине техничких школа и највећег техничког универзитата у земљи, у Новом Саду, локација Суботица у потпуности испуњава ову потребу. Поред тога, ту су и бројне предности града Суботице које пружају високу квалитет живота и најбољу инфраструктуру. На основу тога можемо привући нове запослене и задржати их. Укратко речено, у Суботици Боyсен група је пронашла своју локацију из снова, а сви ви сте допринели да се овај сан оствари”, нагласио је Гајзел.           

Он је додао да је фабрика у Суботици највећи производни погон групације реализоване у иностранству и најавио да се наредне године на овој локацији очекује промет од скоро 100 милиона евра, а 2023. године промет од 160 милиона евра на годишњем нивоу. Председник групације Boysen рекао је и у будућности имају у плану додатна инвестирања у проширење производне локације у Србији. 

Групација Boysen са седиштем у Немачкој ће ове године имати промет од 2,6 милијарди евра. Компанија запошљава 5.300 људи на 25 локација у свету.