Вести

Немачки МТУ гради постројење у Новој Пазови - Улагање од 100 милиона € и подстрек развоју авиоиндустрије

Jul 05, 2021

 

Немачка компанија MTU Aero Engines, водећи произвођач авио мотора и глобални играч у авиоиндустрији, данас је у Новој Пазови започела радове на изградњи погона за поправку авиомотора MTU Maintenance Serbia.

 

Фото: Тањуг/Зоран Жестић

 

Инвестиција МТУ у Србији вредна је око 100 милиона евра, а у првој фази биће запослено нешто више од 400 људи.

Фабрика ће бити изграђена у новоформираној индустријској зони која је на само 25 километара од београдског аеродрома „Никола Тесла". Како је раније најављено, постројење МТУ у Србији моћи ће да обави око 400.000 сати ремонта годишње.

Ова високотехнолошка компанија биће партнер и додатан подстицај развоју ваздухопловне индустрије у Србији, али и у образовању и усавршавању за рад у овој области будући да је у 2019. потписан споразум о сарадњи у дуалном образовању између Владе и МТУ. Уз то је компанија већ успоставила комуникацију и интезивну сарадњу са Министарством просвете, универзитетима, школама и Ваздухопловном академијом у Београду.

Обележавању почетка изградње комплекса присуствовали су представници компаније МТУ, Њ.Е. амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб, председник Републике Србије Александар Вучић, Покрајински премијер Игор Мировић, министарка привреде Анђелка Атанасковић и председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

Фото: Тањуг/Зоран Жестић

 

Директор компаније MTU Maintenance SerbiaСрбија Рајнер Бекер рекао је да му је част што је данас ту када се обележава почетак пројекта на којем се радило интензивно три године. И додао да већ сада имају 60 запослених у Србији.

Михајл Шајк, члан извршног одбора МТУ и програмски директор, на церемонији је казао да је почетак изградње увек одлучујући тренутак – тренутак када визија њихове компаније постаје реалност.

„За само 18 месеци од прве посете ми смо донели одлуку и потписали споразум о пројекту у Србији, што је за МТУ рекорд”, истакао је Шајк.

Како је нагласио, Србију су изабрали између неколико земаља кандидата, из три кључна разлога.

„Пре свега, Србија је географски добро позиционирана и логистички повољна за пословање. Потом је МТУ као компанија веома добро прихваћена и добили смо одличну подршку локалних и државних институција. Оно што је и мени лично било веома важно, увидели смо велику посвећеност Србије привлачењу и реализацији овог пројекта. И не мало важно је и то што смо од наше федералне Владе и европских званичник добили само сигнале подршке за инвестирање у Србији”, закључио је он.

Председник Србије Александар Вучић захвалио се инвеститорима што улажу у Србији и свима који су радили на пројекту и подсетио на велики труд и рад који се улаже за довођење овакво значајних пројеката у земљу.

„Нама је конкуренција била једна земља из ЕУ, ми смо се борили за њих на дневном нивоу. Овде ћемо запошљавати инжењере, али и људе који ће умети са техничком средњом школом да прикажу најбоље техничке способности“,  рекао је председник и подсетио да данас у немачким компанијама у Србији има више од 77.000 запослених.

 

Фото: Тањуг/Зоран Жестић

МТУ је и технолошки лидер у области турбина с ниским притиском, компресора са високим притиском, централних оквира турбина као и процеса производње и техника поправке. У оквиру свог комерцијалног ОЕМ пословања, компанија игра кључну улогу у развоју, производњи и пласману високотехнолошких компоненти заједно с међународним партнерима. Око 30 одсто данашњих активних летелица широм света имају уграђене МТУ компоненте.

У сектору комерцијалног одржавања, компанија се налази међу три највећа пружаоца услуга за комерцијалне авионске моторе и индустријске гасне турбине. У војном сектору, MTU Aero Engines је индустријски лидер у Немачкој за практично све моторе које користе оружане снаге те земље.

Компанија је основана 1934. године у Минхену, а присутна је у 16 држава света, међу којима су Велика Британија, Француска, Холандија, Пољска, САД, Канада и запошљава преко 10.000 људи широм света.