Вести

Међународни сајам CIFIT у Кини - Србија земља почасни гост

Sep 09, 2023

У кинеском граду Сјамену, у покрајини Фуђијен, одржава се највећи сајам инвестиција, на коме се представља и Србија, која је по други пут и земља почасни гост ове манифестације

 

СЈАМЕН, 9. септембар 2023. године – Интернационални сајам инвестиција и трговине (CIFIT) трајаће до 11. септембра, а процењује се да ће ову четвородневну манифестацију посетити више од 80.000 привредника из више од 100 земаља света.

Српску делегацију у Кини преводи потпредседница владе и министарка културе Маја Гојковић, а у делегацији су и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.

 

  

  

ФОТО ТАНЈУГ/ ЗОРАН ПЕТРОВИЋ

Србија се, на свом павиљону на Међународном сајму инвестиција и трговине, представља са четири пројекта који су најбоље прилике за инвестиције. Током трајања сајма биће потписана и два меморандума о разумевању, од којих је један у вези са развојем доње зоне рудника бакра и злата Чукару Пеки код Бора, а други у вези са развојем пројекта соларне електране од 300 мегавата за сопствене потребе.

Најављено је и потписивање уговора о донацији за Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, при Центру за секвенцирање генома и биоинформатику.

CIFIT се ове године одржава под слоганом "Отвореност и интегрисаност - пут ка каквалитетном развоју", а у фокусу ове четвородневне манифестације биће зелена енергија, одрживи развој и дигитална економија.

 

Српски инвестициони форум

У оквиру 23. Међународног сајма инвестиција и трговине – CIFIT, одржан је и Српски инвестициони форум на коме су представљена четири пројекта - Изложба EXPO 2027, BIO4 Кампус у Београду, Иновациони дистрикт у Крагујевцу, као и Мапа инвестиција за циљеве одрживог развоја УН (SDG) за Србију, коју су заједнички израдиле Влада Србије и Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији.

 

  

ФОТО ТАЊУГ ЗОРАН ПЕТРОВИЋ

Министар информисања и телекомуникација Србије Михаило Јовановић је представио идејни концепт првог Иновационог дистрикта у Србији и Југоисточној Европи.
 
Иновациони дистрикт ће се простирати на 56.000 м2, а замишљен је као креативно-иновативни, дигитални центар са забавним и спортским садржајем, у коме ће чланови ИТ заједнице моћи да се друже и раде. У оквиру овог објеката налазиће се и засебни простори за ИТ - бизнис инкубатори, startup-ови, део за примену вештачке интелигенције са центром за развој роботике, затим smart city центар за развој паметних енергетских система, умрежавање паметне инфраструктуре, истраживачке лабораторије, центар за промоцију дигитализације, део за биоинформатику и биоинжењеринг, као и  центар за обуку студената.
 

Министар Јовановић је најавио да ће у Иновационом дистрикту бити и пети научно-технолошки парк у Србији, што ће, како је навео, значити још нових радних места за инжењере, ИТ-јевце, Крагујевчане и околину.