Вести

Међународна сарадња на унапређењу истраживачко-развојне инфраструктуре

Mar 23, 2018

БЕОГРАД – 23. марта, 2018. године - Развојна агенција Србије је, као један од партнера на пројекту Учвршћивање изврсне истраживачке инфраструктуре у дунавском региону (RI2integrate), у периоду од 21-23. марта ове године, била домаћин састанака Радне групе и Управног одбора пројекта.

Састанци су окупили представнике свих партнерских институција, представљени су резултати досадашњег рада, дефинисане смернице за предстојећи период, као и дефинисани даљи кораци и активности на реализацији пројекта.

Паралелно са овим састанцима, РАС је, као једини партнер из Србије и на јос једном пројекту Дунавског транснационалног програма (ДТП) - Развијање акцелератора за побољшан приступ финансирању иновација ММСП ((Accelerator), била домаћин и састанку Радне групе пројекта Аццелератор. На иницијативу РАС, препознате су могућности сарадње два пројекта, те је одржан и заједнички састанак свих партнера на ком су сви учесници детаљније упознати са циљевима пројеката, и предложене могућности конкретнијег повезивања.

Пројекат РИ2интеграте је део Транснационалног програма Дунав и за основни циљ има истраживање потенцијала за економски развој и унапређење интеграције функционисања инвестиционих пројеката Европске уније за развој истраживачко-развојне инфраструктуре, а кроз реализацију иновативних инструмената за учење јавних политика о макрорегионалном учвршћивању ове инфраструктуре у Дунавском региону.

Корисници услуга и тзв. циљне групе су високообразовне и истраживачке институције, микро, мала и средња предузећа, студенти (средња школа и универзитет), организације за пословну подршку и националне, регионалне и локалне јавне институције.

У реализацији пројекта учествује укупно 17 партнера из Мађарска, Румунија, Чешка, Аустрија, Хрватска, Словенија, Србија, и Словачка.