Вести

ЛЕОНИ ФАБРИКА У КРАЉЕВУ НАЈВЕЋА ЈЕ ИНВЕСТИЦИЈА ОВЕ КОМПАНИЈЕ У ЕВРОПИ

Sep 12, 2021

 

Данас је у Краљеву, у присуству председника Србије Александра Вучића, отворена фабрика компаније Леони. Реч је о највећој инвестицији ове компаније у Европи, у коју је до сада уложено око 60 милиона евра и која ће запошљавати пет хиљада људи.

 

Фото: Леони Србија

 

Фабрика у Краљеву четврта Леонијева фабрика у Србији и само у њој ће се дневно производити  200.000 сетова за аутомобиле. Погон се простире на око 52.000 квадратних метара, у исти је до сада уложено око 60 милиона евра, а према раније објављеним плановима компаније, цео пројекат у Краљеву у наредних 10 година требало би да достигне вредност од око милијарду евра.

Леони је глобални добављач производа и решења за управљање енергијом и подацима, како у аутомобилској индустрији тако и у другим индустријским секторима.

Председник Србије, Александар Вучић захвалио се компанији на великим улагањима и томе што су изабрали Србију.

“Данас је Леони највећи приватни послодавац у Србији, са 13 хиљада запослених. Имамо фабрике у четири града. Ова у Краљеву је свакако највећа, са 3.787 радника”, рекао је Вучић. 

Вучић је напоменуо да никада није у Србији био у тако великој производној хали, као у хали Леонија у Краљеву и истакао да се ту праве аутокабловски сетови за све три фабрике мерцедеса у Немачкој и Мађарској и да се не може више замислити производња мерцедеса без делова из Краљева.

Леони Србија је део Леони Групе и основана је 2009. године, када је почела са радом фабрика у Прокупљу. Друга фабрика отворена је пет година касније у Малошишту, у општини Дољевац, а средином 2017. са радом је почела и трећа фабрика у Србији, у Нишу.

У августу 2018. године компанија је почела изградњу четврте фабрике, у Краљеву. Како је најављено, то ће бити највећи погон у оквиру Дивизије кабловских система. Леони Србија је засад једина компанија у Европи, у том домену, која има четири производне јединице.

“Добродошли и хвала вам свима што сте се одазвали нашем позиву. Ово је највећи пројекат у историји Леони компаније, ово је највећа инвестиција и локација у Европи”, рекао је генерални директор компаније, Пјер Луиђи Ђиони, додајући да се подразумева 6 милиона возила до 2030. године.

Ђиони је истакао да желе да постану најбољи индустријски послодавац у Србији. Наш мото је: "Један Леони, један српски тим". Додао је да обећавају напредовање у каријери и добре услове рада у ауто-сектору.

Алдо Кампер, из Немачке, извршни је директор Леонија казао је да је ово за Леони огроман и важан пројекат.

“Када имамо овакве поводе, обично бацамо поглед у назад. Али, нећемо много о историји. Наше путовање кренуло је пре 12 година, а сада овде имамо четврту и највећу фабрику. Имамо око 13.000 запослених, и драго нам је што запошљавамо толико много људи”, рекао је Кампер.

Како је рекао, "овде је 2018. била ливада, а ево докле смо стигли".

“Драго нам је што можемо и да дамо допринос развоју овог региона. Мислим да је ово wин-wин ситуација, јер имамо ресурсе и људе који желе да раде с нама. Ти људи, уједно, желе да учествују и у развоју саме Србије”, рекао је Кампер, напоменувши да имају још много празних хала и планова.

 

Фото: Тањуг/ Тара Радовановић