Вести

Hansgrohе - немачки квалитет и иновативни дизајн из Ваљева

Jun 27, 2023

85 милиона евра улагања, 1.000 радних места, 4 милиона производа годишње

 

Чувени немачки произвођач санитарне арматуре Hansgrohе, пресецањем врпце званично је обележио почетак производње у Ваљеву. Фабрика у Србији најмодернија је и највећа у оквиру Групе, а у њој ће се производити најпродаваније Hansgrohе линије славина.

Реч је о пројекту за градњу ливнице за изливање тела славина, што је друга од укупно четири фазе пројекта за градњу фабрике у Ваљеву. Трећа фаза обухватиће галванизацију, а четврта проширење производног комплекса за још 30.000 метара квадратних. На парцели површине 130.700 метара квадратних, простираће се фабрика укупне површине око 60 хиљада метара квадратних. Пројектом је планиран капацитет производње од четири милиона тела батерија, и то три милиона месинганих тела и око милион компонената од цинка (тела или ручица) годишње. Славине произведене у фабрици у Србији биће намењене за бројна тржишта, посебно за Европу, Блиски Исток, Африку и САД.

Фабрика је отворена у Индустријској зони Ваљево, а поред председника Александра Вучића церемонији су присуствовали и генерални директор компаније Hansgrohе Ханс Јирген Калмбах, министар финансија Синиша Мали, министар грађевинарства Горан Весић, министар трговине Томислав Момировић, амбасадорка Немачке Анке Конрад, представници Развојне агенције Србије и други.

Генерални директор компаније Хансгрохе Ханс Јирген Калмбах нагласио је на отварању да је ово велики тренутак и прекретница.

„Од свог оснивања, пре више од 120 година, иноватвна решења су заштитни знак компаније, добитници смо преко 700 награда за дизајн.  Наши производи се могу наћи у 150 земаља широм света, али поред  јединственог дизајна, квалитет је оно што нас издваја од конкуренције“, истакао је.

Присутнима су се обратили и амбасадорка Немачке Анке Конрад, као и председник Александар Вучић.

„Компанијa Hansgrohе фокусирана је на раст, јачање људских ресурса. Они су светски лидер у производњи опреме за кухиње и купатила. Град Ваљево, Колубарски округ добијају изузетног послодавца, великог извозника, реч је о компанији која је дошла да остане и да се развија заједно са Ваљевом и Србијом“, изјавио је председник Србије.

Председник је додао да ће до краја године немачка компанија запослити у Ваљеву више од 100 људи, а до 2027. године имаће 1.000 запослених.

Новоизграђено постројење задовољава најновије стандарде заштите животне средине. Пројекат поседује LEED сертификат као гаранцију да је објекат пројектован и изграђен у складу са стандардима зелене градње, који пре свега подразумевају енергетску ефикасност, редукцију емисије, правилније управљање снабдевањем водом, повећање квалитета окружења.

 

Фото ТАНЈУГ / Милош Миливојевић

Hansgrohе Group, са средиштем у немачком граду Шилтах, водећи је светски произвођач висококвалитетних производа за купатила и кухиње. Поред компаније Hansgrohе, групацију чини и дизајнерска робна марка  AXOR. 

Компанија Hansgrohе основана је 1901. године, а 122 годинe дугу традицију обележили су иновативни производи, те је компанија 2020. године освојила награду за иновативност. Статус „Најбољи послодавац године“ понела је две године заредом, 2021. и 2022. године.

Компанија поседује пет производних постројења, у Сједињеним Америчким Државама, Француској, Кини, као и два у Немачкој. Hansgrohе годинама уназад улаже у своје погоне, како би се смањио утицај на животну околину, тако да данас глобалну производну мрежу чине климатски неутрална постројења.

Производи компаније Hansgrohe се могу наћи у бројним хотелима са пет звездица и бутик хотелима, приватним вилама и корпоративним представништвима широм света, између осталих у највишој згради на свету - Burj Khalifa, једном од најлуксузнијих путничких крузера Queen Mary 2, представништву компеније Aston Martin у Мајамију, али и у гламурозном хтелу Excelsior у Дубровнику.

Упркос глобалној економској кризи, Hansgrohе Group је у 2022. години оставариo продају у износу од 1,5 милијарди евра, што је за  11,9% више него претходне. Укупак број запослених износи преко 5.600.