Вести

Фирме из Србије на Међународном сајму свежег воћа и поврћа у Берлину

Feb 05, 2019

Београд, 5. Fебруар, 2019. године - Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, уз подршку УСАИД Пројекта за конкурентну привреду, организују наступ 10 домаћих компанија на међународном сајму свежег воћа и поврћа "Фруит Логистица 2019" који ће се одржати у Берлину од 6. до 8. фебруара 2019. године.

У оквиру националног штанда Србије, под јединственим брендом "Сербиа Доес Фруит", представиће се 10 компанија: SELECT FRUIT из Суботице, ПИK ЈУЖНИ БАНАТ из Беле Цркве, FOREST FOOD из Kрушевца, PDM AGRO-FRUIT из Пудараца, ЋИРИЋ АГРО МЂЖ из Титела, AGRO TRUST из Пећинаца, као и фирме са седиштем у Београду: EKOFUNGI, D.V.A SAGAL AGRAR, ХЛАДЊАЧЕ БРЕСТОВИK и PUREBERRY. Поред компанија, на сајму ће бити присутни и представници Асоцијације јабучара "Serbia Does Apples", као и групације боровничара.

На сајму "Fruit Logistica 2019" српски произвођачи представиће своје производе на националном штанду Србије површине 112 квм у хали B City Cube.

ПKС и РАС уз подршку USAID Пројекта за конкурентну привреду организују наступ домаћих компанија, са циљем промоције домаће привреде, подршке извозницима и повезивања са партнерима у иностранству. Наступ на међународном сајму омогућава излагачима да представе своје производе и пласирају их на нова тржишта, као и да учврсте постојеће и стекну нове пословне контакте.

"Fruit Logistica" (www.fruitlogistica.com ) је један од највећих међународних сајмова из области прехрамбене индустрије на свету који се ове године одржава 26. пут у Берлину. У 2018. години на сајму је излагало 3.239 компанија и организација из око 84 земаља, а присуствовало је преко 78.000 посетилаца из 130 земаља. Ова изложба представља скуп увозника и извозника, произвођача свежег воћа и поврћа, велепродаје и малопродаје, транспортних и логистичких стручњака.

Према последњим доступним подацима Републичког завода за статистику, у 2018. години, период јануар – септембар, укупна спољнотрговинска размена у роби са Савезном Републиком Немачком износила је 3639,8 милиона евра. Укупан извоз у поменутом периоду је износио је 1473.7 милиона евра, а укупан увоз 2166.1 милиона евра. У односу на исти период 2017, увоз је порастао за 370,8 милиона евра. Извоз је порастао за 44,2 милиона евра. Укупна размена је повећана за 415 милиона евра.