Вести

fDi Intelligence 2019 - Србија прва!

Aug 13, 2019

Србија је на првом месту у свету по броју страних директних инвестиција у односу на величину своје економије, објавио је  британски лист "Фајненшел Тајмс".

Према најновијој ранг листи за 2019. годину, коју објављује ФДИ интелиџенс, специјализовани сервис "Фајненшел Тајмс". Србија је на челу ранг листе са индексом од 11,92 поена, што је за 1,33 индексних поена више у односу на прошлу годину.

Kако се наводи у објављеној студији, Србија је привукла, 107 пројеката директних страних инвестиција у 2018, односно за 26 више него 2017, што представља раст за готово једну трећину.

"Србија са оценом 11,92 привлачи скоро 12 пута већи обим гринфилд страних директних инвестиција него што би могло да се очекује од економије њене величине", наводи се у годишњој студији у којој се мери обим улазних гринфилд улагања у 2018. години у односу на величину економије сваке државе.

Kако се додаје, Србија је преузела од Мозамбика лидерску позицију по вредности индекса и попела се за једно место у односу на претходну годину.

Водећи сектори у Србији по страним директним инвестицијама су индустрија аутомобилских компоненти, храна и дуван, текстил и сектор некретнина, који су заједно имали удео већи од половине (54 одсто) у укупним улазним СДИ пројектима у 2018. години, прецизира се у тексту.

У студији се истиче да је Србија са резултатом 11,92 поена, далеко надмашила ривале у региону европских економија у успону, међу којима су и Литванија и Босна и Херцеговина, које такође имају високе индексне оцене.

На другом месту, иза Србије, налази се Црна Гора са индексом 11,49 поена, а иза Србије на овој ранг листи нашле су се и економије попут Сингапур, Јерменија, Летонија, Бугарска, УАЕ, Мађарска, Румунија, Ирска, Пољска, Велика Британија, Хонг Kонг....