Вести

Фабрика H&S Fruits у Ариљу правиће производе од воћа за руско и јапанско тржиште

Jun 08, 2020

 

У Ариљу је у току градња фабрике за прераду воћа, компаније H&S Fruits, која је заједнички пројекат српске компаније “Станић доо” из Ариља и мађарске “Horizon Food” из Кечкемета, а пројекат је резултат сарадње две владе, Србије и Мађарске.

 

Постројење H&S Fruits ће прерађивати воће и правити каше, џемове и сокове, а у плану је да почне са производњом током јесени ове године. Вредност инвестиције је око шест милиона евра и представља важан инвестициони пројекат у области прехрамбене индустрије.

Компанија ће имати најмање 25 запослених, а њен капацитет мери се са 12 тона на сат и око 120.000 теглица џемова недељно.

Према речима председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, која је претходног викенда посетила фабрику, циљ је да компанија у Ариљу има производњу, прераду, читав ланац добављача, односно да прави сокове, џемове, а да мађарски партнер обезбеђује тржишта.

Како је казала, фокус извоза производа ове компаније биће на руском, али и на јапанском тржишту, које је, како је оценила, изузетно захтевно.

Пројекат је резултат сарадње Владе Републике Србије и Мађарске, као и сарадње Развојне агенције Србије и HEPA – Мађарске агенције за промоцију извоза, а основа за сарадњу је Меморандум потписан 2018. године у Будимпешти, након заједничке седнице српске и мађарске владе.

 

        Фото: Тањуг/Зоран Зестић