Вести

ДОДЕЉЕНИ СЕРТИФИКАТИ ЗА 17 НОВИХ МЕНТОРА ИЗ СРБИЈЕ ПО СТАНДАРДИМА ЈАПАНСКИХ СТРУЧЊАКА

Dec 15, 2017

БЕОГРАД – 15. децембра, 2017. године – У Развојној агенцији Србије (РАС) данас је 17 представника регионалних развојних агенција добило сертификате о завршеној обуци менторинга за мала и средња предузећа, по стандардима Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA), чиме су званично постали ментори.

 

„JICA“ тренери и сертификовани ментори са вишегодишњим искуством у менторингу, обучили су и пренели знања новим полазницима из области менторинга за зрела предузећа, за почетнике у пословању, управљање људским ресурсима, пословну комуникацију, управљање производњом, управљање финансијама и израду бизнис плана, као и маркетинг.

 

Сертификовањем нових ментора подигли смо капацитете у пружању услуге менторинга кроз програме које спроводи РАС, а које подразумевају такву врсту подршке. Досадашње искуство нам је показало да је чак 98 одсто предузећа, корисника услуге менторинга изразило жељу да добије додатну менторску подршку, а 90 одсто је истакло да су уз помоћ подршке ментора унапредили своје пословање“, истакла је директорка Сектора за планирање и развој РАС Ана Жегарац.

 

Обуке се обављају у оквиру пројекта “Успостављање и промоција менторинг услуге за МСПП у земљама Западног Балкана, фаза 2”, 2017 – 2020, који заједно реализују РАС и „JICA“, у сарадњи са развојним агенцијама из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

 

Пројекат се односи на унапређење стандардизоване услуге менторинга у Србији, као и наставак трансфера српске експертизе на пољу менторинга у Црној Гори, Босни и Херцеговини и Македонији, уз подршку јапанских експерата. Спада у малу групу пројеката који има регионални карактер и редак је пример да „JICA“ подржава четврти пројекат заредом у једној земљи.

 

Кроз претходне пројекте обучено је више од 50 ментора у Србији, а више од 1.600 микро, малих, средњих предузећа и предузетника је кроз програме РАС добило подршку ментора у пословању.

 

Новим пројектом фокус ће бити на обуци нових ментора, као и тренера ментора, али и на унапређењу шеме менторинга, евалуацији и ресертификацији. Такође, у наредне три године се очекује и успешна примена српске експертизе у земљама региона: Црној Гори, Македонији и Босни и Херцеговини.