Вести

CONTINENTAL AUTOMOTIVE SERBIA – ЗАВРШЕНА ПРВА ФАЗА ГРАДЊЕ НОВЕ ФАБРИКЕ У НОВОМ САДУ

Nov 10, 2021

 

Компанија Continental Autоmotive Serbia данас је у Каћу приредила свечаност поводом завршетка прве фазе радова на изградњи њене друге фабрике, којој је присуствовао и председник Александар Вучић.

 

Фото: Председништво/Голл

 

У плану је да у новој фабрици за високотехнолошке делове ентеријера аутомобила ради око 500 људи, а укупна инвестиција немачке компаније у оба погона у Новом Саду, фабрике у Индустријској зони Нови Сад Север 4 и ове будуће у Каћу износиће 140 милиона евра. 

Председник Вучић истакао је да ова фабрика представља можда и кључну прекретницу у развоју Србије и да ће њен допринос БДП-у ће бити највећи.

“Ово ће да буде највећа и најзначајнија фабрика, биће највећи извозник, за годину дана биће завршена. Ово је нешто највеће до сада од Континентала, они ће учествовати преко 2 посто у нашем БДП-у, то је највећи значај за нашу земљу", рекао је Вучић и додао да ће у фабрици бити отворено више од 600 радних места.

Најавио је након тога још једну инвестицију ове компаније у Нишу.

Како је речено на свечаности, ова друга фабрика Континентала у Новом Саду ће почети да ради већ у септембру 2022. године, али ће бити потребно неколико година да достигне пун капацитет производње.

Подсећања ради, радови на другој фабрици почели су у јуну ове године, а планирано је да објекат буде завршен до септембра 2022. године. Зграда нове фабрике имаће више од 30.000 квадратних метара производног и канцеларијског простора и биће једна од највећих Континенталових фабрика у свету.

Ова компанија је у марту ове године отворила први производни погон у Индустријској зони Нови Сад Север 4 у којој је већ почела производња напредних и сложених електронских система за аутомобилску индустрију.

Укупна вредност инвестиција Континентала у обе фабрике износиће 140 милиона евра. Оба погона ће запослити најмање 500 радника, а у првој фабрици отвореној почетком године сада ради 150 запослених.

Континентал аутомотив Србија послује у Новом Саду дуже од три године када је најпре оформио истраживачко-развојни центар у коме ради око 700 инжењера, међу којима је велики број свршених студената Универзитета у Новом Саду. У овом центру се развијају решења за путничке аутомобиле и комерцијална возила за Континеталову дивизију Vehicle networking and information. То обухвата производе као што су инструмент табле, радари, камере, контролне јединице за даљиснко праћење позиције и параметара возила, системи за приступ возилу помоћу паметних телефона, мобилне апликације, а главни производ је систем намењен високоаутономној вожњи.

Континентал је основан 1871. године, а данас послује у 59 земаља и у својим фабрикама, развојним центрима и пословницама запошљава више од 240.000 људи.

 

Фото: Председништво/Голл