УСПЕШНЕ ПРИЧЕ

Bosch

Опште информације

Bosch група је водец́и глобални понуђач технологија и услуга. Основан је у Штутгарту, у Немачкој, 1886. године, као радионица за прецизну механику и електронику. У 2013, Bosch група је остварила укупан приход од преко 46 милијарди евра и запошљава 281.000 сарадника. Пословање компаније је подељено у четири пословна сектора: аутомобилска технологија, индустријска технологија, роба широке потрошње и енергетска и грађевинска технологија. Састоји се од више од 360 зависних предузец́а и регионалних компанија у око 50 земаља. Заједно са својим продајним и сервисним партнерима, Босцх је заступљен у 150 земаља.

Пословање у Србији

Bosch група је међународни лидер у области истраживања и развоја са 4,5 милијарде евра уложених у истраживање и развој у 2013. години и око 5.000 регистрованих патената, односно у просеку 20 нових патената сваког радног дана. Bosch послује у Републици Србији од 1991. године. Представништво у Србији обухвата и Републику Црну Гору и Македонију. У 2006. години, као резултат изузетног пословног развоја, Представништво је постало посебна компанија. Robert Bosch д.о.о. Србија се бави трговином широког спектра Bosch производа, укључујуц́и и резервне делове за аутомобиле, дијагностичке алате и опрему, електричне алате, сигурносне системе, и производе у области термодинамике.

У 2009. години, Robert Bosch д.о.о. Србија је основао Центар за пружање широког спектра услуга за Bosch групу широм света. Око 80 запослених, пре свега машинских инжењера, пружају услуге као што су управљање подацима и производима, инжењерски дизајн компоненти кочионих система, и управљање квалитетом. У оквиру предузец́а Роберт Босцх д.о.о. Србија постоји фабрика за производњу аутомобилских компоненти, са производним капацитетом од 22.000 квадратних метара, која је почела са радом 2012. године. Асортиман производа је првенствено усмерен ка европском, а затим и светском тржишту. Robert Bosch д.о.о. Србија запошљава 380 сарадника.

Независно предузец́е послује у оквиру Bosch Групе у Србији, и бави се трговином куц́них апарата, са маркама Bosch и Сиеменс као доминантним маркама. У циљу обезбеђивања компетентног производног особља, у сарадњи са агенцијом ГИЗ (немачка агенција за техничку сарадњу) и средњом техничком школом у Пец́инцима, а уз подршку Министарства просвете и науке Републике Србије, покренут је пројекат увођења образовног профила индустријски механичар у наставни план и програм. Током њиховог образовања, поред теоријског знања, ученици ц́е имати прилику да стекну практична знања користећи техничку опрему компаније Bosch у школи, као и током праксе у производном погону компаније Bosch . Најбољим ученицима ц́е бити загарантован посао након дипломирања.

„Атрактивност локације, логистичке предности, доступност квалификоване радне снаге и веома добра подршка Владе Републике Србије и локалне заједнице су главни разлози због којих се Bosch група одлучила да инвестира у општину Пец́инци и Републику Србију”.

Јованка Јовановић, генерални директор компаније Robert Bosch д.о.о Србија

Schneider Electric

Детаљније

Continental Contitech

Детаљније