VESTI

SRBIJA SVETSKI LIDER PO BROJU OTVORENIH RADNIH MESTA U 2016. GODINI

Aug 29, 2017

BEOGRAD – 29. avgusta, 2017. godine – Srbija je svetski lider po broju otvorenih radnih mesta u 2016. godini, posmatrano prema broju stanovnika, objavljeno je danas u najnovijem izveštaju „IBM Global Locations Trend 2017“ .

Takođe, po kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta u odnosu na broj projekata koji su u 2016. godini započeli sa realizacijom, Srbija je zauzela visoko 5. mesto među evropskim zemljama, ispred Mađarske, Češke Republike, Rumunije, Francuske, Poljske, a 13. mesto među ostalim državama sveta.
„IBM Global Business Services“ već nekoliko godina unazad analizira aktivnosti na polju ulaganja u Srbiju, a ovo je do sada najbolji rezultat koji je Srbija ostvarila i predstavlja porast od skoro 40 odsto u odnosu na 2015. godinu.
V.d. direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) Radoš Gazdić ocenio je da je ovakav rezultat posledica višegodišnjeg rada, velikih napora i odricanja, ali, što je najvažnije, sinhronizovanog zalaganja svih relevantnih institucija, počev od Vlade Republike Srbije, Ministarstva privrede, RAS, lokalnih samouprava i potencijalnih investitora. 
„Do sada su nas najčešće naši vrhunski sportisti u različitim disciplinama radovali rezultatima, sada smo i u disciplini privlačenja investicija u samom svetskom vrhu. Ovakav rezultat Srbiju sigurno visoko pozicionira i u budućnosti na mapi investitora i mnogo govori o posvećenosti i predanosti ljudi koji rade na investicionim projektima u Vladi RS i RAS“, istakao je Gazdić.
U prošloj godini, kroz projekte koje RAS administrira realizovana su 22 investiciona ugovora, koja će u narednom periodu doneti oko 240 miliona evra investicija i otvoriti više od 17.000 radnih mesta, što je rekord u poslednjih deset godina. 
RAS je u toku ove godine realizovala 16 ugovora koji će generisati više od 154 miliona evra ulaganja i omogućiti otvaranje 7.000 novih radnih mesta. Trenutno RAS radi sa 50 potencijalnih investitora, čijom bi odlukom da investiraju u Srbiju bile realizovane investicije vrednosti od oko milijardu evra i novih 20.000 radnih mesta. Najveći broj projekata je iz automobilske industrije, ali je veliko interesovanje i za elektronsku i mašinsku industriju kao i industriju tekstila i poljoprivredu. 
Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) od 2007. godine Srbija je privukla ukupno oko 22 milijarde evra ulaganja, prošle godine zabeležila je priliv od oko 2,1 milijarde evra, a za prvih šest meseci 2017. godine Srbija je zabeležila oko milijardu evra direktnih stranih ulaganja. Najveći broj investicija dolazi iz zemalja Zapadne Evrope, ali i Bliskog i Dalekog istoka, SAD, Azije. 

 

Izveštaj „Ernst&Young European Attractiveness Survey 2017“

Napori i angažman na privlačenju novih investicija su dobili podršku i u novom izveštaju „Ernst&Young European Attractiveness Survey 2017“, gde je Srbija zauzela 6. mesto među evropskim zemljama, po kriterijumu otvorenih mesta kao rezultat privlačenja stranih direktnih investicija. 


Izveštaj „FDIntelligence“ (ogranak Financial Times)

Srbija je za svoj napredak dobila i pozitivne ocene u najnovijem izveštaju „FDIntelligence“ i u konkurenciji od 94 zemlje sveta, zauzela prvo mesto po indeksu performansi grinfild direktnih stranih investicija. Navedeno je da je Srbija u 2016. godini privukla 12 puta više grinfild direktnih stranih ulaganja nego što bi se očekivalo za ekonomiju te veličine.


Prednosti investiranja u Srbiji:

Najčećše spominjani razlozi za investiranje u Srbiji su prvenstveno politička i ekonomska stabilnost; jedinstven set sporazuma o slobodnoj trgovini (EU, SAD, Carinska unija Rusije, Belorusije i Kazahstana, EFTA, CEFTA, Turska) i tržište od 1,2 milijarde potrošača proizvoda Made in Serbia; 14 slobodnih zona; poreske olakšice; povoljna geografska lokacija; obrazovana, kvalifikovana i konkuretna radna snaga; konkurentni operativni troškovi i drugo.


Tome u prilog govori veliki broj kompanija koje već posluju u Srbiji, a koje su kroz nove projekte više puta reinvestirale.